DBS stimulator niet uitschakelen tijdens rijtest

DBS stimulator niet uitschakelen tijdens rijtest

19 juni 2023

Wanneer uw rijbewijs verlengd moet worden, ondergaat u meestal ook een rijtest. Dat is een test waarbij een Deskundige Praktijk Rijden (DPR) van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) kijkt of u nog veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer kan deelnemen.  
Afhankelijk van hoe de test gaat, krijgt u een evt. verlenging van uw rijbewijs voor 3 of 5 jaar.

Waarom de DBS stimulator aan laten staan?

Laat de Diepe Hersenstimulator (Deep Brain Stimulator DBS) aan staan tijdens de rijtest. Ook als de  DPR zegt dat u uw DBS uit moet schakelen tijdens het rijden.
Daar moet u geen gehoor aan geven, want een DBS is noodzakelijk voor de drager en die moet vooral aan blijven staan om veilig te kunnen rijden.

Er is namelijk een verschil tussen het gebruik van een neurostimulator bij mensen met parkinson (DBS) en het gebruik van een neurostimulator bij andere ziektebeelden.

Voor een neurostimulator die wordt geplaatst bij veel andere ziektebeelden geldt dat hij onwillekeurige bewegingen kan veroorzaken tijdens het rijden, en dat kan onveilige situaties op de weg veroorzaken. Dus dat apparaat moet uit. Bij een DBS is het juist noodzakelijk voor de drager om de stimulator aan te hebben staan om veilig te kunnen rijden.

Half juni 2023 kregen wij één melding binnen van een lid met een (DBS) die door het CBR geweigerd werd voor een rijtest omdat de hersenstimulatie niet door het lid kon worden uitgeschakeld omdat hij zijn afstandsbediening niet bij zich had.

De Parkinson Vereniging is met deze melding direct aan de slag gegaan met als positief resultaat dat er vanuit het CBR naar alle personen die een rijtest afnemen een extra schrijven is gegaan dat de DBS niet uit mag tijdens de rijtest.

Update 18-9-2023

Het CBR heeft inmiddels onderstaande tekst toegevoegd aan de website:

Een rijtest is altijd verplicht bij de ziekte van Parkinson. Voor andere aandoeningen wordt bekeken of een rijtest nodig is, dit is afhankelijk van de klachten die u heeft. Heeft u een Deep Brain Stimulator (DBS) dan kunt u daarmee de rijtest doen. U hoeft deze niet uit te zetten.

Labels:

Terug naar boven