Ik beef dus ik leef - Kees de Bot en Marjolijn Verspoor

Ik beef dus ik leef - Kees de Bot en Marjolijn Verspoor

11 juli 2023

‘Hoe gaat het met je?’ Een goedbedoelde vraag die vaak gesteld wordt. K en M proberen er meestal met een kwinkslag onderuit te komen. Ze kunnen die vraag niet zomaar beantwoorden, want K heeft de ziekte van Parkinson (dzvP). ‘Naar omstandigheden wel goed’ is eigenlijk het meest passende antwoord. 

Speurtocht

In hun speurtocht door parkinsonland komen K en M regelmatig onverwachte dingen tegen, bij elkaar en ook bij zichzelf. Meer zorg toelaten en daar oprecht dankbaar voor zijn, is voor K een grote stap. Maar toenemende afhankelijkheid vergt moed van beide kanten. Waar de één een deel van zijn eigenwaarde inlevert, krijgt de ander er nogal wat verantwoordelijkheid bij.

Inkijkje in dagelijks leven

K en M geven in dit boek een inkijk in het dagelijks leven van een parkinsonpatiënt en zijn partner. Het is geen roman of persoonlijk dagboek, maar het laat zien hoe gewone dingen voor iemand met de ziekte van Parkinson helemaal niet zo gewoon zijn. Voor u, geachte lezer, kan dit boek troostend, verhelderend en, waar nodig, confronterend zijn. Leven met de ziekte van Parkinson is als lopen langs de rand van een afgrond. Het lukt, maar je bent nooit helemaal ontspannen. K en M maken de tocht samen en met respect voor elkaar, ook al heeft de één soms een kort lontje en reageert de ander dan ook weer onnodig scherp en moeten er wat herstelwerkzaamheden uitgevoerd worden. Ze komen er altijd weer uit, liefst met humor, en steeds gebaseerd op wederzijds vertrouwen en affectie. Want, zoals de Groningse neuroloog Teus van Laar zegt: ‘De ziekte van Parkinson heb je samen.’

uitgeverij-abessijn-ikbeefdusikleefA.A. van der Plas, neuroloog: Het boek is zeer onderhoudend en een absolute aanrader niet alleen voor degene die recent of langer geleden de diagnose Parkinson te horen heeft gekregen, maar ook voor mantelzorgers, andere dierbaren en zorgverleners die rondom de patiënt met parkinson staan. Het heeft mijn blik als neuroloog op parkinsonpatiënten en hun mantelzorgers die mijn zorg vragen onmiskenbaar verruimd en het belang van goede ondersteuning in de thuisomgeving nog eens onderstreept.

Details

Ik beef dus ik leef
Uitgeverij Abessijn
Auteurs: Kees de Bot en Marjolijn Verspoor
Vormgeving: Herman Dijenborgh, Beyond Illusions
Formaat 140 x 220 mm
Softcover 66 pagina’s

Prijs: €12,99

ISBN 978-90-831732-8-3

Koop het boek bij uitgeverij Abessijn

Labels:

Terug naar boven