Promotie: Monoaminergic neurotransmitter systems underlie therapeutic and side effects of deep brain stimulation

Promotie: Monoaminergic neurotransmitter systems underlie therapeutic and side effects of deep brain stimulation

12 juli 2023

Vandaag verdedigt Faisal Alosaimi aan de Universiteit Maastricht zijn proefschrift Monoaminergic neurotransmitter systems underlie therapeutic and side effects of deep brain stimulation.

Bron: Universiteit Maastricht

De ziekte van Parkinson (PD) is een neurodegeneratieve aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. De ziekte wordt gekenmerkt door motorische symptomen zoals tremor, stijfheid en houdingsinstabiliteit, maar ook niet-motorische symptomen zoals cognitieve beperkingen en stemmingsstoornissen. Hoewel dopaminevervangingstherapie de motorische symptomen in een vroeg stadium kan helpen beheersen, is het geen genezing en kan het bijwerkingen hebben. Diepe hersenstimulatie (DBS) is een chirurgische ingreep waarbij elektroden in specifieke hersengebieden worden geïmplanteerd om de motorische symptomen te verlichten. DBS van de nucleus subthalamicus (STN) is een standaardbehandeling voor PD geworden.

DBS beïnvloedt de activiteit van monoaminerge neurotransmittersystemen, waaronder dopamine, noradrenaline en serotonine, die een cruciale rol spelen bij het reguleren van verschillende hersenfuncties. 

Lees het volledige bericht op de website van Universiteit Maastricht

Labels:

Terug naar boven