Verslag WPC 2023, dag 1: Behandeling van niet-motorische symptomen

Verslag WPC 2023, dag 1: Behandeling van niet-motorische symptomen

24 juli 2023

Vervolgens nog een sessie over de behandeling van niet-motorische symptomen. Waaronder hallucinaties en psychose (Daniel Weintraub). Meestal pas later in het ziekteproces.

Door: Monique Bosman

Alleen met voorlichting, gedragsmanagement en aanpassing van medicatie te behandelen. Door juist sommige parkinson medicijnen verlagen (zoals MAO-B inhibitors, amantadine, dopamine agonist, COMT inhibitors en Levodopa) en juist introduceren van andere medicijnen (zoals cholinesterase inhibitor, atypical antipsychotic, primavanserin).

Bloeddruk

Verminderde functies van het autonome systeem, vooral de bloeddruk beheersing (Patricio Millar Vernetti). De Baroreflex, het regelsysteem om de bloeddruk in stand te houden, werkt niet goed. Liggend is er vaak een te hoge bloeddruk, de Supine Hypertension (men spreekt hiervan als de bovendruk hoger is dan 140 en de onderdruk hoger dan 90) terwijl men bij het opstaan juist extra last heeft van een te lage bloeddruk, de Orthostatic Hypotension. Het regelsysteem kan niet snel genoeg de bloeddruk corrigeren. Maatregelen met medicatie zijn lastig. Wel moet gekeken worden of er wellicht medicatie kan worden verlaagd die dit verergert en of er medicatie kan worden toegevoegd die het iets kan verbeteren. Er zijn nu onderzoeken (o.a. in Nederland met Heads-Up) met schuin slapen. Waarbij het hele bed gekanteld is waarbij het hoofd hoger ligt dan de voeten. Wat ook kan helpen is warmte (verwarmd matras), geen suiker of alcohol gebruiken en juist wel wat zout en erg veel water drinken (vooral in de ochtend).

Cognitie en apathie

Cognitie en apathie (Ira Leroi): waarbij apathie te weinig wordt gediagnostiseerd en te weinig wordt behandeld. Er zijn een paar beoordelingsschalen (vragenlijsten) voor. Uitingen van apathie zijn: emotionele afstomping, gebrek aan interesse en gebrek aan initiatief. Waarbij de eerst genoemde het meeste effect heeft op de partner. Ook is er verschil in absolute anhedonie en anticiperende anhedonie (anhedonie is het niet meer kunnen ervaren van vreugde). Je had bij voorbaat geen trek in taart, maar je kan nog wel van de taart genieten als je er eenmaal van proeft.

Apathie gaat vaak vooraf aan cognitieve achteruitgang, dit vindt meestal pas later in het ziekteproces plaats. Ook hiervoor zijn vragenlijsten en tests. Het wrange is dat er in het beginstadium geen behandeling is, niet in training noch in medicatie. Terwijl dan de meeste winst zou kunnen worden behaald. Voor het late stadium is dat er wel. Ook zijn er nog behandelingen in ontwikkeling (Brain training, Cognitive Rehabilitation, Cognirive stimulation therapy, Cranial magnetic stimulation, Occipital Nerve stimulation en Transcranial Occipital Nerve stimulation). 

Cursus voor naasten

Mijn man Marco ging naar een cursus voor naasten The Journey, voorgezeten door Linda Olsen, met informatie over parkinson, de laatste behandeling ontwikkelingen, bewegen en dans, hoe weerbaar te blijven als naaste (ontroerende bijdrage van Connie Carpenter Phinney) en tips en tricks over spraak, slikken, spanning en communiceren.

Ga terug naar de andere verslagen van Monique Bosman

Labels:

Terug naar boven