Verslag WPC 2023, dag 2: Hot topics - genetische afwijkingen

Verslag WPC 2023, dag 2: Hot topics - genetische afwijkingen

24 juli 2023

Hot Topics om 8.00 uur al in de grote zaal. Dit zijn 4 geselecteerde presentaties uit de 800 poster inzendingen. 

Door: Monique Bosman

Vandaag zijn de onderwerpen:

  1. Genetic findings of the ROPAD study door Christiene Klein;
  2. The critical role of the dietitian in de care of people living with PD door Richelle Flanagan;
  3. Understanding the mechanisms of a-syn spreading and degradation door Chiara Zurzolo;
  4. Characterizing the frequency of clinically reportable variants in major genes established in PD in al large American cohort door Kamalini Ghosh Galvelis.

In laatstgenoemde onderzoek werd een groot aantal mensen (n=10.000+) in Amerika getest op bekende genetische afwijkingen die de kans op parkinson verhogen. Deze mensen kregen de uitslag te horen, waarbij ze erfelijkheidsadvies kregen indien ze zo’n afwijking hadden. In de plenaire bespreking werd nog gevraagd hoe de reactie was van deze mensen. De presentator antwoordde dat die zeer positief was. Ik vraag me af of ze de vraag wel begreep en of ze heeft gevraagd hoe deze mensen na afloop hier op terugkeken. De ethische kant van de zaak werd namelijk niet belicht. Naar mijn mening moet je de advisering vooraf doen met uitleg wat een eventuele uitslag voor je kan betekenen. Eenmaal getest en een uitslag dat je grotere kans hebt op deze aandoening terwijl er nog geen echte interventie is om het te voorkomen, ik vind dat nogal wat. Ook al doe je begeleiding achteraf. Sommigen hebben echt last van het Nocebo effect (tegenhanger van de Placebo). Populair gezegd: angst kan je ziek maken.

WPC Awards

Prijsuitreikingen voor de WPC Robin A Elliot Award voor uitstekende gemeenschapsdienst. De winnaars zijn Lizzie Graham en Vincent “Enzo”Simone (postuum).

Ga terug naar de andere verslagen van Monique Bosman

Labels:

Terug naar boven