Gezocht: deelnemers met MSA of parkinson voor Heads-Up studie

Gezocht: deelnemers met MSA of parkinson voor Heads-Up studie

2 oktober 2023

Heads Up: Schuin slapen met een verhoogd hoofdeinde om bloeddrukproblemen te verlichten.

In dit project onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc en het Leiden Universitair Medisch Centrum of met het hoofd schuin omhoog slapen bloeddrukproblemen bij mensen met MSA en parkinson kan verminderen.

Update 23 mei 2024: Het is niet meer mogelijk om deel te nemen aan dit project.

Bij een deel van de mensen met MSA of de ziekte van Parkinson ontstaan problemen met de bloeddruk, die zich bijvoorbeeld uiten als duizeligheid bij opstaan. Dit kan erg vervelend zijn. In dit project onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc en het Leiden Universitair Medisch Centrum of met het hoofd schuin omhoog slapen bloeddrukproblemen bij mensen met MSA en parkinson kan verminderen. De onderzoekers kijken ook hoe dit het beste bij mensen thuis toegepast kan worden. 

heads-up

Wat houdt meedoen in?

Dit onderzoek duurt 7 weken. Aan het begin en aan het einde van de 7 weken kom je langs in het Radboudumc of het LUMC voor een afspraak van 3 uur. De onderzoekers nemen dan een aantal metingen en vragenlijsten af. Na het bezoek verdelen ze alle deelnemers door middel van loting over twee groepen. De groepen verschillen in de hoek van verhoogde hoofdeinde.
Na het bezoek zul je eerst thuis één week met een plat matras slapen. Daarna zul je onder begeleiding van de onderzoekers elke twee weken een stukje schuiner gaan slapen. In totaal slaap je in 3 verschillende hoeken. Tijdens deze 7 weken zul je nog 4 keer een gesprek voeren met de onderzoekers via een videoverbinding, en wordt je gevraagd elke dag bloeddruk- en gewicht metingen uit te voeren. Dit kost je elke dag ongeveer 10 minuten.

Voor wie is het onderzoek?

De onderzoekers zijn op zoek naar 50 mensen met parkinson of MSA met een bloeddrukdaling bij het staan. Dit kun je bijvoorbeeld merken als je licht in het hoofd wordt bij het opstaan. Verder moeten deelnemers ook een verhoogde bloeddruk hebben bij het liggen, hier merkt je in het dagelijks leven vrijwel niets van. Weet je niet zeker of je hier last van hebt? Geen probleem! De onderzoekers kunnen dit samen met jou uitzoeken.

Meer informatie en aanmelden

Heb je vragen of interesse om mee te doen aan dit onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers via HeadsUp.neuro@radboudumc.nl of 06-29677748.

Animatiefilm over Heads-Up studie

Meer informatie over Heads-Up studie

Labels:

Terug naar boven