Liedjes schrijven heilzaam

Liedjes schrijven heilzaam

25 oktober 2023

Diverse onderzoeken hebben eerder laten zien dat zingen in een groep heilzaam is voor mensen met parkinson. Recent onderzoek toont aan dat dat ook geldt voor liedjes schrijven, en dat er in een relatie bovendien een gunstig effect is op de partner.

Door Werkgroep Wetenschapsnieuws

Onderzoekers in het Australische Perth volgden tien weken lang vier paren die deelnamen aan een zang/liedjes schrijf-programma. Al langer is bekend dat zingen in een groep bij mensen met parkinson leidt tot een verbeterd stemgeluid en minder spraakproblemen, en daarnaast ook emotioneel en sociaal gunstig uitpakt. De onderzoekers wilden weten of liedjes schrijven ook zo werkt, en welk effect dit heeft op de echtgenoot/partner.

Net als in eerdere studies met zanggroepen leidt deelname aan een zang/liedjes schrijf-programma tot fysieke voordelen, een positieve grondhouding, en een verbeterd zelfbewustzijn en sociaal besef. De verhalen van de vier paren benadrukken het belang van de gedeelde lol in het muziek maken, wat gedurende het programma merkbaar verbeterde. Verder bevordert liedjes schrijven de creativiteit.

Het valt op dat zang/liedjes schrijf-programma’s niet alleen heilzaam uitpakken voor mensen met parkinson, maar ook voor hun echtgenoten/partners, zelfs als die zelf niet aan het programma hadden deelgenomen. Toch had dit een gunstig effect op de partner en de relatie.

Samengevat noemen de onderzoekers zingen/liedjes schrijven een nuttige toevoeging aan de creativiteit, cognitieve flexibiliteit en zelfexpressie van mensen met parkinson.

Bron

Deborah Hersch e.a. It's quite good fun: a qualitative study of a singing/songwriting programme for people with Parkinson's disease and their spouses, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1460-6984.12926

Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodig

ParkinsonNL-logo-B-magenta

Wilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL! 

Doneer aan ParkinsonNL

Labels:

Terug naar boven