Hoe gaat het met mevrouw Van Middelkoop? - Gijs van Middelkoop

Hoe gaat het met mevrouw Van Middelkoop? - Gijs van Middelkoop

29 november 2023

De moeder van Gijs van Middelkoop, een statige vrouw, verloor haar man, haar gezondheid en haar huis. Haar zelfrespect bleef ze echter koesteren. In dit openhartige en bijzonder persoonlijke boek beschrijft de in Zwijndrecht wonende Van Middelkoop zowel dit pijnlijke proces, als ook zijn zoektocht in de absurde wereld van specialisten, thuiszorg en verpleegtehuizen. Ondanks de tragiek van het verhaal schrijft hij, in zijn kenmerkende droogkomische stijl, op een manier die een glimlach oproept.

Verpleeghuis, dementie, en andere avonturen in de laatste jaren van mijn moeder

Mevrouw Van Middelkoop ziet op een zeker moment beestjes.Hghm mevrouw Van Middelkoop
En een ander ziet die beestjes niet. Zo ontstaat, uitsluitend bij haar omgeving, langzaam de gedachte dat het leven sporen van slijtage begint achter te laten. Geleidelijk stapelen de ‘ongemakjes’ zich op waardoor een bezoek aan een specialist onvermijdelijk wordt. Uiteindelijk zijn Van Middelkoop en zijn moeder twee specialisten verder voordat er, via de ziekte van Parkinson, de diagnose
Lewy body dementie op tafel lijkt te liggen.

Lewy Body Dementie

Inmiddels is het progressieve karakter van de ziekte overduidelijk; het krioelt van de beestjes, ze heeft twee uur nodig om zich aan te kleden, en letterlijk dagelijks valt ze terwijl ze niet meer zelf kan opstaan. Het inschakelen van een thuiszorgorganisatie blijkt slechts op papier mogelijk. Van Middelkoop stuit op een muur van onwil, onmacht en allerlei andere redenen waarom maar liefst vier thuiszorgorganisaties zijn moeder niet kunnen helpen. Pas bij de vijfde organisatie krijgt hij de reactie waarop je hoopt als je je moeder voor je ogen en onder je handen door je vingers ziet glippen.

Als in een latere fase thuiswonen, ondanks de steun van thuiszorg, niet meer mogelijk is moet worden uitgekeken naar een verzorgingstehuis. Ook dat blijkt in de praktijk een lastig en gecompliceerd trajact, waarbij er uiteindelijk voor een onorthodoxe oplossing wordt gekozen.

30.000 mensen met Lewy Body Dementie

In Nederland lijden 30.000 mensen aan Lewy body dementie, en vaak komt die diagnose te laat op tafel. Het verhaal van mevrouw Van Middelkoop is helaas niet uniek. Wel uniek is de manier waarop Gijs van Middelkoop zijn kwaliteiten als schrijver heeft ingezet om de buitenwereld mee te laten kijken in het leven van zijn moeder. Hij schrijft onmiskenbaar met liefde over haar, en over de machteloosheid die zij allebei voelen. Maar hij schrijft ook zonder kool en geit te sparen over de bureaucratische mallemolen waar ons zorgsysteem om draait.

Details

Hoe gaat het met mevrouw Van Middelkoop?
Uitgeverij Elmar
Auteur: Gijs van Middelkoop
Paperback 144 pagina's

Prijs: € 19.99

ISBN 9789038929071

Klik hier om het boek te bestellen

Labels:

Terug naar boven