Verdachte oplosmiddelen nu bewezen schuldig

Verdachte oplosmiddelen nu bewezen schuldig

11 december 2023

Oplosmiddelen worden voor van alles en nog wat gebruikt. Één daarvan, trichloorethyleen of ook wel “tri”, was al langere tijd verdacht gevaarlijk te zijn voor de gezondheid. Nu is bewezen dat blootstelling hieraan parkinson kan veroorzaken. Hoe is dat bewijs geleverd?

Door werkgroep wetenschapsnieuws

Tussen 1975 en 1985 was er op de militaire basis Le Jeune in de Verenigde Staten een ernstige verontreiniging met trichloorethyleen (TCE), tetrachloorethyleen (PCE) en vinylchloride (VC). De concentraties van die stoffen in het drinkwater lagen ver boven de limietwaardes (TCE meer dan 70 x; PCE meer dan 3 keer en VC meer dan 11 keer). Er werden ook enkele andere oplosmiddelen aangetroffen, maar de concentraties daarvan waren binnen de norm. Daar zijn in de loop van die jaren veel mensen aan blootgesteld. De studie vermeldt niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het lijkt wel op de situatie uit de film Erin Brokovitch (al ging dat over blootstelling aan Chroom-6 en het krijgen van kanker).  

In deze studie is gekeken naar een groep van 172.318 (!) mensen die in die periode tenminste 3 maanden op de basis heeft gewerkt. Die groep is vergeleken met een groep van 168.361 militairen die in die tijd op een niet verontreinigde basis (Pendleton) werkte. De groepen werden door de onderzoekers zoveel mogelijk gelijkgetrokken wat betreft leeftijden, geslacht etc. 

Na ongeveer 40 jaar hadden van de mensen die op de verontreinigde basis hadden gewerkt 279 van de 172.318 (0,33%) de ziekte van Parkinson. Van de werknemers op de basis Pendleton was dit bij 151 van de 168.361 (0,21%) het geval. Analyse van die getallen laat zien dat het risico op het krijgen van parkinson 70% hoger lag bij de mensen die op het verontreinigde kamp hadden gewerkt. Dit verschil is statistisch significant, de kans dat het door toeval werd gevonden is kleiner dan 1 op de 1.000. Naast sterk verhoogd risico op parkinson waren er ook meer mensen met voortekenen van de ziekte van Parkinson. 

Deze studie maakt duidelijk dat vluchtige organische oplosmiddelen een gevaar voor de volksgezondheid kunnen vormen. Contact met TCE, PCE en VC verhoogt het risico op parkinson significant. Veel van dergelijke stoffen kunnen helaas ook na lange tijd nog in het milieu aanwezig zijn.

Besproken artikel

Risk of Parkinson Disease Among Service Members at Marine Corps Base Camp Lejeune, Samuel M Goldman, Frances M Weaver, Kevin T Stroupe, Lishan Cao, Beverly Gonzalez, Kalea Colletta, Ethan G Brown, Caroline M Tanner, JAMA Neurol. 2023;80(7):673-681. doi:10.1001/jamaneurol.2023.1168

Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodig

ParkinsonNL-logo-B-magenta

Wilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL! 

Doneer aan ParkinsonNL

Labels:

Terug naar boven