Verpleeghuizen kunnen niet meer zonder naasten van bewoners

Verpleeghuizen kunnen niet meer zonder naasten van bewoners

21 december 2023

Verpleeghuizen in Nederland kunnen bijna niet meer zonder naasten van verpleeghuisbewoners. Dat stellen MantelzorgNL en Patiëntenfederatie Nederland na onderzoek onder mensen met een naaste in het verpleeghuis. Uit dat onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen met een naaste in het verpleegtehuis daar (zorg)taken op zich neemt. Meer dan de helft van die mensen besteedt daar meer dan drie uur per week aan.

Bron: Patiëntenfederatie Nederland en MantelzorgNL

MantelzorgNL en de Patiëntenfederatie willen veel meer maatschappelijk bewustzijn voor deze situatie en professioneler beleid hierop vanuit zorginstellingen: “Gezien de vergrijzing die voor ons ligt is dit pas het begin. Als naasten dit niet zouden doen valt de zorg voor onze ouderen om.” aldus Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland.

Harde realiteit voor zorginstellingen: bodem al in zicht

Mantelzorg

Volgens de meest recente cijfers wonen er op dit moment zo’n 120.000 Nederlanders in een verpleeghuis. Wekelijks worden er honderdduizenden zorguren nu dus al ingevuld door hun naasten. Taken die naasten van verpleeghuisbewoners op zich nemen, lopen uiteen van ‘makkelijkere’ zaken als schoonmaken en buiten wandelen tot persoonlijke verzorgingstaken als wassen, helpen met de toiletgang en medicatie toedienen. 

Lees het volledige bericht op de website van Patiëntenfederatie Nederland

Labels:

Terug naar boven