Met AI op zoek naar verbanden tussen ziekten van darm en brein

Met AI op zoek naar verbanden tussen ziekten van darm en brein

24 januari 2024

Dankzij elf miljoen euro subsidie gaan onderzoekers AI ontwikkelen die advies kan geven bij allerlei aandoeningen van zowel het brein als de darmen, zoals depressie, angst en overgewicht. Ook gaat de AI op zoek naar verbanden tussen die aandoeningen. 

Bron: Radboudumc

Het is de zorg van de toekomst: een computersysteem dat leert van bergen medische data, en vervolgens een advies kan geven voor een individuele patiënt. Bijvoorbeeld door een MRI-scan te vergelijken met zowel scans als complete medische dossiers van vergelijkbare gevallen. Het is daarbij technisch gezien nog erg lastig dat de benodigde gegevens bestaan uit allerlei verschillende typen data, zoals tekst, bloedwaarden, medische beelden en genetica.

Een internationale groep onderzoekers gaat nu met elf miljoen euro subsidie van de Europese Commissie in het project HEREDITARY een computersysteem ontwikkelen dat al die soorten data kan verbinden en analyseren. Zij richten zich daarbij op aandoeningen van de darmen en het brein, omdat die organen elkaar sterk beïnvloeden en verbanden dus erg interessant zijn. Het systeem gaat op zoek naar patronen in de data, bijvoorbeeld of bepaalde aandoeningen vaak tegelijk voorkomen.

Darmbacteriën

In Nijmegen liggen al veel data klaar. In een eerder EU-project verzamelde Francesco Ciompi 20.000 gedigitaliseerde microscopieplaatjes van darmpoliepen en biopten. Annemarie Boleij en Nils Kohn gebruiken analyses van darmbacteriën, genetische informatie en een grote hoeveelheid MRI-scans van de hersenen, die verzameld zijn in de Healthy Brain Study, gefinancierd door de Reinier Post Stichting. De onderzoekers gaan die data aan elkaar koppelen. Het hele EU-project kijkt nog breder, bijvoorbeeld ook naar luchtvervuiling.

Lees verder op de www.radboudumc.nl

Labels:

Terug naar boven