19 nieuwe projecten voor hersen- en/of psychische gezondheid

19 nieuwe projecten voor hersen- en/of psychische gezondheid

29 januari 2024

Het ZonMw-programma Nationaal Plan Hoofdzaken heeft onlangs 19 veelbelovende projecten toegekend. Deze projecten zullen zich richten op het toepassen van beschikbare kennis over hersen- en psychische aandoeningen. Met als doel deze toepassingen naar de (bredere) praktijk te brengen en structurele inbedding te bevorderen.

Bron: ZonMw

Concrete verbeteringen in zorg en samenleving

Deze innovatieve initiatieven hebben als voornaamste doel de levens van mensen met hersen- en psychische aandoeningen te verbeteren. Hierbij ligt de nadruk op praktische toepasbaarheid en duurzame integratie in de samenleving. Elke van de 19 projecten belooft bij te dragen aan concrete verbeteringen in de zorg en de levenskwaliteit van mensen met hersen- en/of psychische aandoeningen.

Patiëntonderzoekers van de Parkinson Vereniging zijn betrokken bij twee van de projecten:

  • Diepe hersenstimulatie effectiever en toegankelijker maken met visualisatie van hersennetwerken door toepassen van 7 Tesla MRI en magnetoencefalografie

Dit project gebruikt 7 Tesla MRI en magnetoencefalografie om diepe hersenstimulatie (DBS) te verbeteren voor essentiële tremor en de ziekte van Parkinson. De nauwkeurigere DBS-elektrodeplaatsing en elektrische programmering, gericht op het motorische netwerk, kunnen de effectiviteit verhogen.

  • Implementatie van diepe hersenstimulatie in de psychiatrie, wat kunnen we leren van de neurologie?

Dit project beoogt breder gebruik van diepe hersenstimulatie (DBS) voor de psychiatrische aandoening 'dwangstoornis'. Samen met alle betrokken partijen en een implementatieadviseur ontwikkelen ze een strategie. Het doel is meer patiënten te ondersteunen die onvoldoende reageren op medicatie en psychotherapie.

Lees meer over de projecten op de website van ZonMw

Labels:

Terug naar boven