Onderzoek ‘Vrouw en parkinson’ afgerond

Onderzoek ‘Vrouw en parkinson’ afgerond

20 februari 2024

Het onderzoek ‘Vrouw en parkinson’ van dr. Annelien Oosterbaan, een jonge vrouw met parkinson én wetenschappelijk onderzoeker bij het Radboudumc, is afgerond. Binnenkort verschijnt het eerste wetenschappelijk artikel over de resultaten. 

Bron: ParkinsonNL

Annelien merkte dat er veel te weinig informatie beschikbaar is over specifieke problemen waar (jonge) vrouwen tegenaanlopen. Daarom vroeg zij vroeg vrouwen met de ziekte van Parkinson tussen de 21 en 60 jaar een vragenlijst in te vullen over vrouwspecifieke problemen. Ze bouwde een internationaal registratieplatform voor zwangerschappen bij vrouwen met de ziekte en ze bracht het informatieboekje In her shoes uit. 
 
ParkinsonNL sprak Annelien over de resultaten en de toekomst. 

Wat is uit het onderzoek gekomen? 

‘We hebben de impact van hormonale schommelingen bij vrouwen met parkinson vastgesteld. 110 vrouwen vulden onze vragenlijst in en bijna twee derde vertelde dat hun parkinsonklachten negatief beïnvloed worden door de menstruatiecyclus. Een paar dagen voordat ze ongesteld worden, merken ze dat de klachten verergeren en dat de parkinsonmedicijnen minder goed werken. Van de vrouwen in de overgang merkt ook een meerderheid dat klachten verergeren en de therapie voor parkinson minder effectief is.’ 

Lees verder op parkinson.nl

Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodig

ParkinsonNL-logo-B-magenta

Wilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL! 

Doneer aan ParkinsonNL

Labels:

Terug naar boven