Miljoen NWO-subsidie voor onderzoek naar vroege detectie van dementie en monitoring van veroudering

Miljoen NWO-subsidie voor onderzoek naar vroege detectie van dementie en monitoring van veroudering

26 februari 2024

Wagenings onderzoek heeft een subsidie van ruim een miljoen euro ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de subsidie gaan onderzoekers vroege indicatoren van neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer en parkinson identificeren. Tegelijkertijd onderzoeken ze hoe de moleculaire mechanismen van deze aandoeningen verband houden met voedingspatronen en leefstijl.

Bron: Wageningen University & Research

In het nieuwe onderzoek vergelijken wetenschappers bloed-, hersen- en hersenvochtmonsters van mensen met neurodegeneratieve aandoeningen, zoals parkinson en alzheimer, met die van proefpersonen die gezond ouder worden. Daarbij gebruiken ze chemische technieken en kunstmatige intelligentie. Zo hopen ze op moleculair niveau signalen te vinden die helpen om de ziekten in een vroeg stadium te diagnosticeren.

Eiwitaggregaten onder de loep

Het is al langer bekend dat er bij mensen met alzheimer en parkinson bouwstoffen (eiwitten) samenklonteren. Dat fenomeen heet aggregatie, maar het is onbekend hoe dat bijdraagt aan de ziekten. Het huidige project gebruikt die eiwitklonten om de progressie van de aandoeningen, en gezond ouder worden te monitoren.

Lees verder op wur.nl

Labels:

Terug naar boven