Promotie Sonal Sengupta: onderzoek naar verminderde remmingen bij de ziekte van Parkinson

Promotie Sonal Sengupta: onderzoek naar verminderde remmingen bij de ziekte van Parkinson

11 maart 2024

Maandag 11 maart 2024 verdedigt Sonal Sengupta haar proefschrift 'Investigation of impaired inhibition in Parkinson's Disease' aan de Radboud Universiteit.

Bron: Radboud Universiteit

De ziekte van Parkinson (PD) is een progressieve neurologische aandoening die 1% van de personen van 60 jaar en ouder treft. De wereldwijde prevalentie van PD steeg in 2015 tot 6 miljoen; een verdere stijging tot 12 miljoen in 2040 ligt in de lijn der verwachting. De belangrijkste symptomen zijn motorische problemen zoals stijfheid, tremors en vertraagde beweging. Naast de motorische symptomen zijn er ook niet-motorische symptomen. Een van de belangrijkste niet-motorische symptomen bij parkinson is de vermindering van de executieve functies. Executieve functies zijn van essentieel belang voor taken met specifieke doelen, met name de reactie-inhibitie - het vermogen om zich aan te passen aan uiteenlopende situaties.

Het proefschrift onderzoekt twee belangrijke aspecten: De "short latency stimulus-locked response" (SLR, reactie op een stimulus na korte latentie) en de reactie-inhibitie bij taken waarbij een bal moet worden gevangen. 

Lees verder op de website van de Radboud Universiteit

Labels:

Terug naar boven