Voeding en levodopa

Voeding en levodopa

12 maart 2024

Bij de ziekte van Parkinson is er een tekort aan dopamine in de hersenen. Mensen met parkinson krijgen daarom vaak levodopa voorgeschreven.

Levodopa in het lichaam

Levodopa wordt via de maag en de dunne darm naar het bloed getransporteerd. Vervolgens wordt levodopa vanuit het bloed in de hersenen opgenomen. In de hersenen wordt de levodopa omgezet in dopamine. Het tekort aan dopamine in de hersenen wordt op deze manier aangevuld. De opname van levodopa kan op verschillende manieren verstoord worden. Dit kan door een vertraagde maaglediging, door obstipatie (verstopping) of door eiwitten uit de voeding.

Vertraagde maaglediging

Door een vertraagde maaglediging duurt het langer voordat de levodopa in de dunne darm terecht komt. Levodopa kan dan al in de maag afgebroken worden. Een langere wachttijd in de maag betekent dus dat er minder levodopa overblijft voor opname. En dat er dus minder effect te verwachten valt van de voorgeschreven hoeveelheid levodopa.

Obstipatie

Bij obstipatieklachten kan de maaglediging ook verstoord zijn, deze is dan vertraagd. Hierdoor kan levodopa verloren gaan.

Eiwitten

Eiwitten zitten in melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, vleeswaren, eieren, noten en in mindere mate in brood, aardappelen en groente.
De eiwitten in de voeding worden via hetzelfde transportsysteem als levodopa opgenomen. Eiwitten kunnen een competitie aangaan met de levodopa, zowel bij de dunne darm als bij de hersenen. Door het eten van eiwitten tijdens het innemen van levodopa wordt ook de opname van levodopa zowel bij de dunne darm als bij de hersenen vertraagd dan wel belemmerd.

Adviezen bij het innemen van levodopa

  • Neem levodopa een half uur voor de hoofdmaaltijd in, op een lege maag.
  • Neem levodopa in met water of appelmoes.
  • Neem levodopa nooit in met melk of melkproducten.

Eiwitverdeling over de dag

Sommige mensen met de ziekte van Parkinson hebben last van eiwitten in de voeding. Zij geven aan dat de levodopa minder goed werkt als ze meer eiwitten eten. Door de eiwitten in de voeding beter over de dag te verdelen kan de werking van de levodopa verbeterd worden. Neem hiervoor contact op met een diëtist van ParkinsonNet, deze kan uw eiwitbehoefte berekenen en met u een goede eiwitverdeling over de dag maken.

Eiwitten licht beperken

Als bij een goede eiwitverdeling er toch nog klachten zijn dat de levodopa niet goed werkt, dan kunnen de eiwitten in de voeding licht beperkt worden.

Labels:

Terug naar boven