Zwaartekracht-subsidie voor onderzoek naar kwaliteitscontrole van schadelijke eiwitten in cellen

Zwaartekracht-subsidie voor onderzoek naar kwaliteitscontrole van schadelijke eiwitten in cellen

25 maart 2024

Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 160,5 miljoen euro. In het kader van het programma Zwaartekracht kunnen zij de komende tien jaar baanbrekend onderzoek doen. Een van de projecten richt zich op het beter begrijpen van de (fouten in) eiwitsystemen in ons lichaam, die kunnen leiden tot ziekten als alzheimer, parkinson, taaislijmziekte en hemofilie.

Bron: NWO

Minister Dijkgraaf (OCW) stelt deze financiering ter beschikking voor onderzoekers uit één of meerdere vakgebied(en) die in consortia samenwerken. Daarmee wordt vernieuwing, excellentie en internationale positionering van het Nederlandse onderzoek bevorderd. 

Gehonoreerde projecten

Het Zwaartekracht-programma is ingesteld om toponderzoek in Nederland te stimuleren en is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die tot de wereldtop op hun vakgebied behoren of de potentie hebben om die plek te bereiken. Ook dit jaar wordt er weer flink geïnvesteerd in de excellente wetenschappelijke basis waar mooie innovaties uit kunnen ontstaan. Zo gaat één consortium onderzoek doen naar de mechanische eigenschappen van planten, uiteindelijk om de afweer van gewassen te kunnen verbeteren. Een ander team wil ontdekken welke moleculaire veranderingen in het brein ten grondslag liggen aan psychiatrische symptomen, zoals depressie, angst en psychose. Weer een ander project gaat zich inzetten om de vooruitzichten voor patiënten die risico lopen op blindheid radicaal te verbeteren. Ook gaan wetenschappers aan de slag om meer op bewijs gebaseerde inzichten te krijgen hoe crises het beste bestreden kunnen worden. Het kabinet investeert daarnaast in onderzoek naar cyberveiligheid en in een onderzoeksproject dat op zoek gaat naar efficiëntere manieren om met elektriciteit om te gaan. Een ander onderzoek richt zich op het beter begrijpen van de (fouten in) eiwitsystemen in ons lichaam, die kunnen leiden tot ziekten als alzheimer, parkinson, taaislijmziekte en hemofilie. 

Project FLOW 

Prof.dr. Ineke (L.J.) Braakman, Utrecht University 

Gezondheid is niet vanzelfsprekend, de cellen in ons lichaam worden vaak bedreigd door fouten in onze eigen eiwitten. Om schade door zulke schadelijke eiwitten te voorkomen worden ze normaal gesproken door het kwaliteitscontrole-systeem van de cel gerepareerd of verwijderd. Als de kwaliteitscontrole faalt resulteert dat bijvoorbeeld in ziekten als alzheimer, parkinson, taaislijmziekte en hemofilie. Dit project ernaar het kwaliteitscontroleproces van de cel zo goed te begrijpen dat die kennis kan worden gebruikt om ziekten te genezen en voorkomen.

Lees verder op nwo.nl

Labels:

Terug naar boven