Promotie Larissa Meijer: Just a touch away: CT-optimal touch perception and its influence on pain and itch

Promotie Larissa Meijer: Just a touch away: CT-optimal touch perception and its influence on pain and itch

4 april 2024

Op donderdag 4 april 2024 verdedigt Larissa Meijer haar proefschrift 'Just a touch away: CT-optimal touch perception and its influence on pain and itch' aan de Universiteit Utrecht.

Bron: Universiteit Utrecht

Promovendus Larissa Meijer onderzocht of affectieve aanraking, in haar vakgebied veelal omschreven als ‘CT-optimale aanraking’, chronische pijn en jeuk kan verminderen. “CT-optimale aanraking kan een veelbelovende nieuwe manier zijn om chronische pijn en jeuk te verlichten.”

Meijer zag in een longitudinale studie, waarbij Parkinsonpatiënten met chronische pijn betrokken waren, een afname van de pijnintensiteit na CT-optimale aanrakingsinterventie. Meijer: “Opmerkelijk genoeg meldde een specifieke deelnemer, beschreven in een casusrapport, dat het pijn-verlichtende effect aanhield, zelfs na het beëindigen van de aanrakingstherapie. Dit wijst op mogelijk blijvende voordelen voor individuen die worstelen met aanhoudende pijn.”

Jeuk

Meijers promotieonderzoek gaat verder dan pijnverlichting: ook toont ze de doeltreffendheid van CT-optimale aanraking bij het verlichten van jeuk aan, een verontrustend symptoom geassocieerd met verschillende dermatologische en neurologische aandoeningen.

Lees verder op de website van Universiteit Utrecht

Lees hier het proefschrift van Larissa Meijer

Labels:

Terug naar boven