Lancering leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson

Lancering leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson

11 april 2024

Een gezonde leefstijl met regelmatig bewegen, gezonde voeding, ontspanning en goed slapen vermindert bepaalde symptomen van parkinson. Het is alleen niet altijd eenvoudig om leefstijl blijvend te veranderen. Daarom is op initiatief van ParkinsonNL de leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson ontwikkeld, samen met een brede groep stakeholders (onderzoekers, zorgverleners, mensen met parkinson en naasten) en ZorgKeuzeLab. Vandaag, op Wereld Parkinson Dag, wordt de parkinson leefstijl keuzehulp officieel gelanceerd.

Ondersteuning op maat

De keuzehulp ondersteunt mensen met parkinson(isme) in de vroege en midden fase van de ziekte, die graag willen weten wat een gezonde leefstijl betekent en die aan de slag willen met het veranderen daarvan. Of u met regelmatig bewegen, gezonde voeding, goed slapen, ontspanning of sociale activiteiten aan de slag wilt, en welke aanpak daarvoor het meest passend is, verschilt per persoon. De keuzehulp informeert u over wat een gezonde leefstijl u kan opleveren, en wat daarbij belangrijk is. Vervolgens helpt het u om na te denken over wat u wilt aanpassen aan uw leefstijl, hoe u dat wilt doen en of u daarbij hulp nodig heeft. Zo helpt de keuzehulp mensen met parkinson(isme) om te kiezen waar zij mee aan de slag willen gaan en te helpen een gezonde leefstijl vol te houden.

2-parkinson-leefstijl-keuzehulp

“Bewegen geeft mij energie en ik merk dat mijn dopamine probleem dan minder wordt, waardoor ik minder klachten ervaar”

Jan Kommer, ervaringsdeskundige en lid werkgroep keuzehulp

Keuzehulp onderdeel van verpleegkundig spreekuur

Tijdens het ontwikkeltraject is uit behoeftenonderzoek onder 477 parkinson zorgverleners gebleken dat parkinson verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten de keuzehulp graag opnemen als vast onderdeel van het verpleegkundig spreekuur. De keuzehulp biedt hen handvaten om het gesprek over gewenste verbeterdoelen en hoe leefstijl verandering daaraan kan bijdragen makkelijker bespreekbaar te maken. Daarnaast biedt de keuzehulp betrouwbare informatie die zij anders niet voor handen hebben. Ook zien paramedici die mensen met parkinson begeleiden bij het veranderen van leefstijl grote meerwaarde als de keuzehulp vooraf is doorlopen. Omdat patiënten dan met een gerichtere hulpvraag bij hen komen.
Binnenkort zal een pilot implementatie starten in een aantal zorginstellingen, waar de keuzehulp onder begeleiding van een parkinson verpleegkundige uitgereikt zal worden.

Publieke toegankelijkheid

De keuzehulp is vanaf vandaag ook publiek toegankelijk. Zo kan de keuzehulp ook mensen met parkinson ondersteunen die de keuzehulp niet van hun verpleegkundige ontvangen. De keuzehulp is te vinden op de website van zowel ParkinsonNL en op de website van de Parkinson Vereniging.

Ga naar de parkinson leefstijl keuzehulp

Over ParkinsonNL

ParkinsonNL-logo-B-magenta

ParkinsonNL verlegt grenzen in het leven van mensen met parkinson. Onze focus ligt op het afremmen, genezen en liefst voorkomen van de ziekte. Tot die tijd zorgen we ervoor dat mensen met parkinson en hun omgeving een zo goed mogelijk leven kunnen leiden. Doordachte fondsenwerving legt daarbij de basis om doelgericht te investeren in onderzoek, innovaties en voorlichting. ParkinsonNL heeft een CBF-erkenning en een ANBI-status en is lid van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. Op www.parkinson.nl is meer te vinden over de ziekte en over de doelen en missie van ParkinsonNL.

Over ZorgKeuzeLab

Zorgkeuzelab

ZorgKeuzeLab ondersteunt patiënten en zorgprofessionals bij het samen beslissen. ZorgKeuzeLab keuzehulpen zijn zorgvuldig ontwikkeld en landelijk gedragen. Haar portfolio bestaat uit keuzehulpen die ondersteunen bij complexe keuzes met veel impact op kwaliteit van leven. En ook bij eenvoudige keuzes gericht op hoog volume zorg. Zie voor meer informatie: www.zorgkeuzelab.nl

Labels:

Terug naar boven