Angst als voorteken

Angst als voorteken

16 mei 2024

Parkinson komt zelden alleen. De ziekte uit zich geregeld samen met een breed palet andere klachten, waarvan sommige zich al eerder aandienen. Een minder bekende klacht in dit palet vormen angststoornissen, die de kans op latere parkinson verdubbelen, zo blijkt uit recent Engels onderzoek.

Door werkgroep wetenschapsnieuws

De ziekte van Parkinson veroorzaakt vaak andere klachten, zoals breuken na een val en longontsteking na verslikken. Ook gaat de ziekte geregeld samen met suikerziekte (diabetes mellitus), hartspierziekte (cardiomyopathie) en maagslijmvliesontsteking (gastritis). Minder bekend is de relatie met angststoornissen, die mogelijk een voorteken van parkinson zijn.

Om hierover meer helderheid te krijgen onderzochten Juan Carlos Bazo-Alvares en zijn Londense collega’s hoe vaak parkinson vóórkomt bij mensen met angststoornissen ouder dan 50 jaar, en welke klinische signalen wijzen op mogelijk toekomstige parkinson.

De onderzoekers bestudeerden patiëntgegevens van tien jaar (tussen 2008 en 2018) uit Engelse eerstelijnszorgcentra, en keken naar vijftigplussers met en zonder angstklachten. De gegevens werden gecorrigeerd voor sociaal-demografische en leefstijl-factoren, en voor fysieke en mentale klachten.

Wat bleek? De kans om later parkinson te krijgen was twee keer zo groot bij vijftigers met angststoornissen vergeleken met mensen zonder deze klachten.

Het is bekend dat parkinsonpatiënten kunnen lijden aan depressie, lage bloeddruk, trillingen (tremor), stijfheid, balansproblemen, verstopping, moeheid, slaapproblemen en cognitieve beperkingen. Bij mensen met angststoornissen kan de aanwezigheid van deze klinische signalen helpen parkinson in een vroeg stadium te herkennen.

Bron 

Juan Carlos Bazo-Alvarez e.a.: Risk of Parkinson's disease in people with New Onset Anxiety over 50 years - Incidence and Associated Features, British Journal of General Practice 21 March 2024; BJGP.2023.0423. DOI: https://doi.org/10.3399/BJGP.2023.0423

 

 

Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodig

ParkinsonNL-logo-B-magenta

Wilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL! 

Doneer aan ParkinsonNL

Labels:

Terug naar boven