Deelnemers gezocht voor een groepsinterview over de betrokkenheid van bedrijven bij onderzoek met hersen-organoïden

Deelnemers gezocht voor een groepsinterview over de betrokkenheid van bedrijven bij onderzoek met hersen-organoïden

16 mei 2024

Hersen-organoïden, ook wel mini-breintjes genoemd, worden gebruikt om onderzoek te doen naar hersenaandoeningen, zoals parkinson. Organoïden worden gemaakt in het lab, door donorcellen van een mens te laten groeien in 3D. Om onderzoek met organoïden te versnellen en te verbeteren, wordt er door de universiteit vaak samengewerkt met bedrijven. Deze bedrijven gebruiken organoïden bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen te maken en te testen.

Door Hanna de Groot en Manon van Daal, onderzoekers UMC Utrecht

Wat willen wij onderzoeken?

Donoren moeten toestemming geven aan onderzoekers om hun cellen te verzamelen voor het maken van organoïden. Ze worden soms ook om toestemming gevraagd om die cellen of organoïden te delen met bedrijven. In dit project gaan wij onderzoeken hoe mogelijke donoren denken over de betrokkenheid van bedrijven in onderzoek met organoïden. Dat willen wij doen door middel van een groepsinterview met mensen met hersenaandoeningen. Voor dit groepsinterview zijn wij op zoek naar deelnemers.

Wie zoeken wij?

Voor de groepsinterviews zijn wij op zoek naar volwassenen (vanaf 18 jaar) met parkinson.
U hoeft geen ervaring of achtergrondkennis over organoïden te hebben. Alle perspectieven en meningen zijn welkom!

Wat moet u doen als u meedoet?

Als u meedoet, gaan onderzoekers Hanna de Groot en Manon van Daal u eenmalig in een groep met totaal 6-10 deelnemers vragen stellen waarover u met de andere deelnemers van gedachten kunt wisselen. De vragen gaan over uw perspectief op de commercialisering van organoïden. Dit gesprek duurt ongeveer 90 minuten. U hoeft zich niet voor te bereiden. Het gesprek vindt online plaats via videobellen met het programma MS Teams. Er wordt een video-opname gemaakt van het groepsinterview. Uiteraard worden alle persoonlijke gegevens versleuteld (gepseudonimiseerd).

De exacte datum van het groepsinterview wordt afgestemd met alle geïnteresseerden.

Meedoen of vragen?

Bent u geïnteresseerd en wilt u uw inzichten delen? Meld u zich dan aan voor het groepsinterview. Ook als u nog niet weet of u mee wilt doen en/of vragen heeft nodigen we u van harte uit contact op te nemen. U kunt contact opnemen door te e-mailen naar h.degroot-3@umcutrecht.nl.

Labels:

Terug naar boven