Beter onderzoek dankzij een nieuwe indeling binnen de ziekte van Parkinson

Beter onderzoek dankzij een nieuwe indeling binnen de ziekte van Parkinson

31 mei 2024

Het is nog steeds lastig om vast te stellen dat iemand de ziekte van Parkinson heeft. Want pas als mensen moeilijk bewegen, wordt gezegd dat ze parkinson hebben en daardoor wachten mensen soms jaren op een juiste diagnose. De symptomen die in het begin voorkomen, zoals traagheid of trillende handen, kunnen ook door een andere ziekte komen. Bovendien worden klachten in de hele vroege fase vaak niet herkend als zijnde signalen van beginnende parkinson, zoals depressie, verstopping, reukverlies en bloeddrukproblemen. 

Bron: ParkinsonNL

Pas nadat iemand is overleden kan met behulp van hersenonderzoek onder de microscoop met zekerheid vastgesteld worden dat diegene parkinson had. Wetenschappers werken hard aan het eerder kunnen diagnosticeren van de ziekte van Parkinson.

Nieuwe omschrijving voor parkinson

In wetenschappelijk tijdschrift The Lancet stelt een grote groep wetenschappers voor om de ziekte van Parkinson zo te omschrijven dat de ziekte vastgesteld kan worden met bepaalde metingen en niet langer alleen gebaseerd is op tekenen of signalen die door een arts kunnen worden waargenomen of gemeten tijdens een lichamelijk onderzoek of andere medische evaluaties. Dat is mogelijk omdat er een test ontwikkeld is die al tijdens het leven een toename van het eiwit alfa-synucleïne, kenmerkend voor parkinson, kan vaststellen in hersenvocht. Een verminderde productie van dopamine, eveneens kenmerkend voor de ziekte, kan ook vastgesteld worden met behulp van een test.

Verschillende stadia in de ziekte van Parkinson

De onderzoekers willen zowel de ziekte van Parkinson als Lewy body dementie (LBD) voortaan een neuronale alfa-synucleïne ziekte noemen. Kenmerkend voor deze ziekte is de aanwezigheid van te veel of verkeerd gevouwen eiwit alfa-synucleïne wat kan leiden tot een verminderde werking van de zenuwcellen die dopamine maken.

Lees het volledige bericht op de website van ParkinsonNL

Meer onderzoek naar parkinson(ismen) is nodig

ParkinsonNL-logo-B-magenta

Wilt u een donatie doen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson en parkinsonismen? Steun dan het werk van ParkinsonNL! 

Doneer aan ParkinsonNL

Labels:

Terug naar boven