Nieuw gen voor de ziekte van Parkinson ontdekt

Nieuw gen voor de ziekte van Parkinson ontdekt

10 juni 2024

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben samen met een internationaal team van wetenschappers een nieuw parkinson-gen ontdekt. De bevindingen vormen een belangrijke stap in het ontrafelen van de oorzaak achter erfelijke vormen van parkinson en zijn vandaag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Door Paul Hop

De grootste genetische studie naar de erfelijke vorm van parkinson

De ontdekking is het resultaat van een grootschalige internationale samenwerking geleid door Kevin Kenna (UMC Utrecht) en John Landers en Tatiana Foroud uit de Verenigde Staten.  Onderzoekers Paul Hop (UMC Utrecht) en Dongbing Lai verzamelden en vergeleken het DNA van meer dan tweeduizend families waarin de ziekte van Parkinson voorkomt en 70.000 vrijwilligers zonder de ziekte. Daarmee is dit de grootste genetische studie naar de erfelijke vorm van parkinson wereldwijd. Om deze grote hoeveelheid data te analyseren maakten de auteurs gebruik van gespecialiseerde statistische technieken en computerclusters.

Ontdekking van mutatie in RAB32 werpt licht op erfelijke parkinson

Dit resulteerde in de ontdekking van een mutatie in het RAB32 gen die leidt tot een aanzienlijk verhoogde kans op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. De wetenschappers bestudeerden vervolgens het effect van deze mutatie in gekweekte cellen om zo te begrijpen hoe deze specifieke mutatie kan bijdragen aan het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Ze ontdekten dat de mutatie in RAB32 leidt tot verhoogde activiteit van het parkinson-geassocieerde eiwit LRRK2. Deze verhoogde activiteit is een belangrijk mechanisme in parkinson, en het remmen ervan wordt beschouwd als een veelbelovend therapeutisch doelwit. Tot nu toe is slechts een handvol parkinson-genen ontdekt, waardoor de ontdekking van een nieuw gen en het koppelen daarvan aan een belangrijk biologisch mechanisme in parkinson een belangrijke stap voorwaarts is.

Besproken artikel

Hop, P.J., Lai, D., Keagle, P.J. et al. Systematic rare variant analyses identify RAB32 as a susceptibility gene for familial Parkinson’s disease. Nat Genet (2024). https://doi.org/10.1038/s41588-024-01787-7

Labels:

Terug naar boven