Ervaringen, overeenkomsten en verschillen in kortdurende herstelgerichte parkinsonzorg in kaart gebracht

Ervaringen, overeenkomsten en verschillen in kortdurende herstelgerichte parkinsonzorg in kaart gebracht

27 juni 2024

Een revalidatietraject, een kortdurende opname in het verpleeghuis of een dagbehandeling, zorgt er soms voor dat mensen met parkinson of parkinsonisme langer thuis kunnen blijven wonen voordat ze naar een verpleeghuis gaan. Het project Parkinson Beter Thuis onderzoekt wat er precies nodig is om mensen langer thuis te laten wonen. Onlangs is vanuit het project het rapport ‘Kortdurende herstelgerichte parkinsonzorg: overeenkomsten en verschillen’ verschenen.

Door het projectteam van Parkinson Beter Thuis

Kortdurende herstelgerichte parkinsonzorg

Het doel van Parkinson Beter Thuis is uitzoeken wat ervoor nodig is om te zorgen dat mensen met parkinson of parkinsonisme langer thuis kunnen wonen. Het onderzoek in samenwerking met 12 verpleeghuizen leidt tot een nieuwe zorgstandaard voor kortdurende herstelgerichte parkinsonzorg.

Drie herstelgerichte zorgvormen

Specifiek gaat het dan om drie herstelgerichte zorgvormen: Geriatische Revalidatie, Eerstelijns Verblijfzorg en Geneeskundige Zorg aan Specifieke Patiëntgroepen. Een aantal organisaties biedt al een herstelprogramma speciaal gericht op parkinson. Zowel mensen met parkinson als ook zorgverleners zijn daarover heel positief. Het uitlichten van deze goede voorbeelden en het onderzoeken van overeenkomsten en verschillen in werkwijze tussen verschillende verpleeghuizen helpt andere organisaties om ook hun parkinsonzorg goed in te richten. Naast verpleeghuizen en mensen met parkinson werken ook zorgverzekeraars en beroepsorganisaties mee aan de nieuwe zorgstandaard.”

Rapport verschenen

In april is het rapport ‘Kortdurende herstelgerichte parkinsonzorg: overeenkomsten en verschillen’ verschenen. Dit rapport dient als input op de zorgstandaard die momenteel in ontwikkeling is. Het is te vinden op de projectpagina van Parkinson Beter Thuis.

Ga naar de projectpagina van Parkinson Beter Thuis

PBT

Labels:

Terug naar boven