Natuurlijke gezondheidsproducten voor de ziekte van Parkinson

Natuurlijke gezondheidsproducten voor de ziekte van Parkinson

1 juli 2024

Onlangs heeft het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc onderzoek gedaan naar het gebruik van natuurlijke gezondheidsproducten om parkinsongerelateerde symptomen te verminderen. Onderzoeker Bart Maas schreef voor de Parkinson Vereniging een samenvatting over de bevindingen.

Door Bart Maas

De behandelingen voor de ziekte van Parkinson zijn op dit moment nog beperkt tot symptoomvermindering, zoals behandelingen die compenseren voor dopaminetekorten. Naast de beperkte beschikbare behandelopties, geeft parkinsonmedicatie vaak bijwerkingen. Ook is er toenemende aandacht voor niet-farmacologische interventies. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat mensen met parkinson het gebruik van natuurlijke gezondheidsproducten gaan uitproberen om hun symptomen te verlichten. Voorbeelden van deze producten zijn cannabis, koffie, of Mucuna pruriens (fluweelboon, als natuurlijke bron van levodopa).

Het is echter tot op heden onbekend hoe veel mensen met parkinson ooit gebruik hebben gemaakt van natuurlijke gezondheidsproducten om parkinsongerelateerde symptomen te verlichten. Daarnaast is het onbekend hoe veel mensen met parkinson hier interesse in hebben en of zij zich bewust zijn van mogelijke wisselwerking tussen deze producten en voorgeschreven medicatie. Daarom was het doel van dit onderzoek, dat is ingebed in het PRIME-NL onderzoek, om bij een grote representatieve groep mensen met parkinson deze vragen te onderzoeken.

In totaal vulden 367 mensen met parkinson de vragenlijst in. Van hen meldde 36% dat ze natuurlijke gezondheidsproducten hadden gebruikt om parkinsongerelateerde symptomen te verlichten. Hierbij waren koffie (16%), cannabis (13%) en kurkuma (10%) het populairst. Bovendien was 71% van de mensen geïnteresseerd om meer te leren over natuurlijke gezondheidsproducten. 39% Van de gebruikers van natuurlijke gezondheidsproducten was zich ervan bewust dat deze producten kunnen interacteren met parkinsonmedicatie. Slechts 39% van de gebruikers had het gebruik met hun zorgverlener besproken.

Deze bevindingen zijn belangrijk, omdat er zorgen bestaan over mogelijke wisselwerking van natuurlijke gezondheidsproducten met voorgeschreven medicatie. Daarom ondersteunen deze bevindingen de noodzaak van aanvullend onderzoek naar de gezondheidsvoordelen en veiligheid van deze producten. We concluderen dat natuurlijke gezondheidsproducten worden gebruikt door mensen met de ziekte van Parkinson om symptomen te verlichten, en dat open gesprekken met zorgverleners worden aangemoedigd om de werkzaamheid en veiligheid te garanderen.

Bron:

Diadhiou, Sandra et al. ‘Natural Health Products for Symptomatic Relief of Parkinson’s Disease: Prevalence, Interest, and Awareness’. 1 Jan. 2024 : 1 – 8. https://doi.org/10.3233/JPD-240102

Labels:

Terug naar boven