Podcasts over parkinson

Podcasts over parkinson

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden. U kunt deze luisteren op een moment dat u goed uitkomt. Op deze pagina delen wij links naar websites met interessante podcasts over parkinson(ismen), die u online kunt beluisteren. Heeft u een podcast gehoord die interessant is, maar die in het overzicht nog ontbreekt? Laat het ons weten via communicatie@parkinson-vereniging.nl.

Dag voor Dag is een podcast met gewone gesprekken over rouwen en de dood, gewoon aan de keukentafel met een fles wijn of pot thee. In deze podcast het afscheid van Adriaan Kist, die leed aan parkinson (23 juni 2021)

Luister deze podcast hier

Focus is hét wetenschapsprogramma van NPO Radio 1, waar gasten nog de ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen. Luister via onderstaande link de aflevering terug waarin neuroloog Bas Bloem vertelt over het thema 'Parkinson: muziek en dans als medicijn'. (17 juni 2021)

Luister hier deze podcast

Parkinson komt steeds vaker voor. Niet alleen bij ouderen, maar ook mensen onder de 30 kunnen er mee te maken hebben. En toch is er maar weinig over te vinden. Daarom hebben wij Jan Lantink uitgenodigd om er meer over te vertellen. Hij is voorzitter van de Parkinson Vereniging en al jaren mantelzorger van zijn vrouw die ook parkinson heeft. (Radio1, Gaan!, 22 april 2021)

Luister hier deze podcast

De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. Volgens neuroloog Bas Bloem (Radboudumc) hebben we dat onder andere te danken aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In dit college legt hij uit hoe die onze hersenen kunnen binnendringen en kapotmaken.

Luister hier deze podcast

Harm Geers is apotheker en bespreekt wekelijks allerlei zaken over geneesmiddelen. In november/december 2020 maakte hij vier podcasts over parkinsongerelateerde zaken, zoals parkinson en levodopa, dopamine agonisten, versterking van het dopamine effect en de behandeling van niet motorische symptomen.

Luister deze podcasts hier

In deze aflevering van Time Out Op Zondag (gemaakt door studenten van de school voor journalistiek) is Marja Overvest te gast. Marja heeft de Ziekte van Parkinson en is algemeen bestuurslid bij de Parkinson Vereniging. Wat houdt parkinson precies in, en wat doet het met je? 

Luister hier deze podcast

In deze aflevering stapt Jelte de lift in met Teus van Laar die alles weet van de ziekte van Parkinson. Hij is neuroloog en klinisch farmacaloog, voorzitter van het Parkinson Platform Noord Nederland en lid van de medisch ethische commissie van het UMCG. Hij bekleedt bovendien de leerstoel 'The advanced treatment of Parkinson' aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Luister hier deze podcast

Een ziektebeeld waarbij Artificial Intelligence (AI) en sensordata een belangrijke rol kunnen spelen bij de diagnostisering en de behandeling is parkinson. In deze vierde aflevering van de podcast AI for Life wordt dieper ingegaan op de voordelen én de vragen die het inzetten van AI met zich meebrengt voor de patiënt, de behandelaar en de wetenschapper. Tom Heskes, hoogleraar AI (RU), Bas Bloem, hoogleraar neurologie en bewegingsaandoeningen (Radboudumc), en Luc Evers, promovendus bij het Donders Instituut, bespreken met elkaar in deze podcast een aantal van deze vragen, zoals: Hoe kan AI een mens met parkinson helpen? (12 november 2020)

Luister hier deze podcast

Komt een depressie voort uit een slechte nachtrust of komt een slechte nachtrust voort uit depressie? En wat heeft een goede nachtrust met de ziekte van Parkinson te maken? In deze aflevering van de RINO Groep Podcast praat hoogleraar Ysbrand van der Werf over het nut van een goede nachtrust en de relatie tussen slaap en hersenaandoeningen. (Bron: Rinogroep.nl, 25 februari 2020).

Luister hier deze podcast 

Het aantal mensen met de ziekte Parkinson is hard aan het groeien. Professor dr. Bas Bloem doet onderzoek naar de oorzaken (19 september 2019).

Luister hier deze podcast

Amerikaanse onderzoekers hebben een belangrijke aanwijzing gevonden dat de ziekte mogelijk niet in de hersenen hoeft te beginnen. Voor het eerst toonden ze aan dat de misvormde eiwitten (ook wel misvormde alfa-synucleïne genoemd) zich vanuit de maag via een belangrijke zenuwverbinding (de Nervus Vagus) naar de hersenen kunnen verspreiden. Prof. dr. Bas Bloem vertelt over dit onderzoek (26 juni 2019).

Luister hier deze podcast

Onderzoeksjournalisten Ton van der Ham en Norbert Reintjens krijgen een bijzondere brief van een zoon van een boer. Zijn vader is overleden aan Parkinson. Dankzij de indrukwekkende brief starten de onderzoeksjournalisten een onderzoek naar de relatie tussen landbouwgif en de ziekte van Parkinson (19 september 2019).

Luister hier deze podcast

Mensen met parkinson kunnen last krijgen van loopproblemen. En daar bedenken ze allerlei slimme hacks voor, bijvoorbeeld je knieën heel hoog optrekken of jezelf bewegen als een stierenvechter. Onderzoekers van het Radboudumc hebben nu een lijst gemaakt van al deze trucs, in de hoop om hiermee patiënten beter te kunnen helpen.

Luister hier deze podcast

Prof.dr. Richard van Weezel (Donders Instituut, Radboud Universiteit Nijmegen) vertelt in de Radboud Science Podcast  over parkinsononderzoek; onder meer over projecten over freezing waar de patiëntonderzoekers van de Parkinson Vereniging bij betrokken zijn (21 september 2019).

Luister hier deze podcast

Podcast: Mijn vader heeft parkinson

Sinds Ton (62) te horen kreeg dat hij de ziekte van Parkinson heeft, is zijn leven ingrijpend veranderd. Maar niet alleen dat van hem. Voor het hele gezin is het soms confronterend. In deze podcast spreekt Marloes met haar vader over zijn ziekte. Hoe is het als je vader ineens dingen niet meer kan die hij vroeger deed? En heeft hij zijn ziekte geaccepteerd? “Je moet vechten voor wat je nog wel waard bent”, legt hij uit. 

Deze podcast is gemaakt door Marloes van de Wakker.

Terug naar boven