Deep Brain Stimulation (DBS) | parkinson-vereniging.nl

Deep Brain Stimulation (DBS)

Laatst gewijzigd op 5 juli 2016

Als medicatie niet meer helpt of teveel bijwerkingen veroorzaakt kan hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation (DBS)) overwogen worden, zelfs in een vroeg stadium van de ziekte. DBS is het meest effectief bij patiënten jonger dan 75 jaar.

DBS is een instelbare en omkeerbare behandeling waarbij één of twee geleidingsdraden via een kleine opening in de schedel in dieper gelegen hersenstructuren worden geplaatst, meestal in een gebied dat ‘nucleus subthalamicus’ heet. Deze draad of draden - afhankelijk van of er stimulatie aan één of twee zijden van het lichaam nodig is – word(t)(en) via een verlengkabel aangesloten op een klein apparaat dat ‘neurostimulator’ heet (vergelijkbaar met een pacemaker). De neurostimulator wordt tijdens de operatie onderhuids vlak onder het sleutelbeen of in de buikstreek geïmplanteerd.

Wanneer de neurostimulator wordt aangezet, produceert het elektrische pulsen die naar de hersenen worden gestuurd. Deze manier van elektrisch stimuleren leidt tot blokkering van de signalen die de oorzaak vormen van de motorische klachten bij de ziekte van Parkinson. De mate van stimulatie kan op de individuele patiënt worden aangepast.

DBS wordt in Nederland in zes neurochirurgische centra uitgevoerd: het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, het Sint Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Academisch Ziekenhuis Maastricht, het Leyenburg Ziekenhuis te Den Haag en het Medisch Spectrum Twente te Enschede.

Op de volgende website is meer informatie te vinden over DBS, zoals:

• De behandeling
  • Wie komt voor DBS in aanmerking
  • Wachtlijst DBS
  • Mogelijke complicaties
  • Overige vragen en antwoorden

Klik hier voor de website over DBS van MUMC+. Voor meer informatie over DBS van NFU (AMC) klik hier.
Het AMC Amsterdam heeft onlangs hun informatie over DBS aangepast, zo is er nu ook een voorlichtingsvideo te zien. Klik hier voor deze website.

MRI en DBS

Medtronic is de eerste en enige fabrikant van DBS apparaten die CE-goedkeuring voor MRI-scans van het gehele lichaam (onder voorwaarden) hebben. Alle Medtronic DBS-systemen zijn goedgekeurd voor MRI-scans van het hoofd. Scans van het hele lichaam zijn (onder voorwaarden) ook mogelijk. De Medtronic DBS MRI richtlijnen bieden een uitgebreide beschrijving van die voorwaarden en zijn ook te vinden op de onafhankelijke website: http://www.mrisafety.com