Deelnemers gezocht: Fecale microbiota transplantatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson (FMT4PD)

Deelnemers gezocht: Fecale microbiota transplantatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson (FMT4PD)

29 juni 2022

Maagdarmklachten komen vaak voor bij mensen met de ziekte van Parkinson en kunnen zelfs de eerste verschijnselen van de ziekte zijn. De samenstelling van darmbacteriën bij mensen met de ziekte van Parkinson verschilt van gezonde individuen. Darmmicrobiota kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte en de ernst van motore en non-motore klachten.

FMT heeft als doel het vervangen van het darmmicrobioom van patiënten met die van gezonde donoren. Voor de ziekte van Parkinson is de veiligheid en effectiviteit van FMT nog niet in studies onderzocht.

Het voornaamste doel van deze studie is het beoordelen van de uitvoerbaarheid en veiligheid van FMT bij patiënten met de ziekte van Parkinson.

FMT wordt eenmalig uitgevoerd in het LUMC in Leiden via gastroscopie. Klinische beoordelingen en schorelijsten vinden daarvoor en daarna plaats: in totaal eist de studie 5 bezoeken aan het LUMC (1 keer per week - inclusief de transplantatie), plus een extra bezoek 3 maanden na de behandeling.

We includeren patiënten die 5 jaar of langer de diagnose ziekte van Parkinson hebben, en last hebben van on-off fluctuaties en/of medicatie-geïnduceerde overbeweeglijkheid. Exclusiecriteria zijn o.a. huidige ernstige aandoeningen van de maag of darm.

Het totaal aantal deelnemers is bereikt. 

Labels:

Terug naar boven