Levodopapomp (toediening via de huid)

Levodopapomp (toediening via de huid)

16 januari 2024

U komt mogelijk in aanmerking voor een levodopapomp als de standaard parkinsonmedicijnen niet het gewenste effect bij u hebben.

Vooral als er veel resterende off-periodes zijn, met een onvoorspelbare reactie op de orale medicijnen kunt u in aanmerking komen.

Hoe werkt de behandeling met de levodopapomp via de huid?

Toediening via de huid wordt ook wel subcutaan genoemd, wat letterlijk 'onderhuids' betekent. Levodopa kan alleen via de huid worden toegediend als vloeibare oplossing. In de vloeibare oplossing zit foslevodopa en foscarbidopa. 

De oplossing wordt toegediend via een canule die net onder de huid zit. Een canule is een heel klein, hol buisje gemaakt van kunststof. Deze breng je aan met een injectieapparaat en wordt op de plek gehouden door een pleister. Om huidproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat de canule niet langer dan 3 dagen op dezelfde plek blijft zitten.

De canule is verbonden met een slangetje aan een pomp, waar de vloeibare oplossing met foslevodopa en foscarbidopa in zit. Deze pomp zorgt er 24 uur per dag voor dat het lichaam medicatie krijgt. Dit gebeurt rechtstreeks via de huid. De inhoud van de maag en de daardoor wisselende opname in het lichaam wordt daarmee omzeild. 

Welke invloed heeft de behandeling met de levodopapomp op mijn klachten?

Deze klachten duren korter en worden minder (off-tijd): stijf, beven, langzaam bewegen. U heeft minder last van uw klachten bij de dingen die u elke dag doet.

Kan ik de behandeling zelf aanpassen?

Bespreekt dit altijd met uw neuroloog. U kunt soms een extra hoeveelheid medicijn aan uzelf geven.

Wat is mogelijk als deze behandeling niet meer genoeg is?

U kunt meer medicijn per dag krijgen. Of meer extra medicijn. Of u kunt entacapon erbij krijgen, of apomorfine (pen) krijgen. Of misschien DBS.

Welke bijwerkingen komen het meest voor?

Het gebruik van de canule kan voor bijwerkingen zorgen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn ontstekingen en huidreacties op de plek van de canule, zoals abcesvorming, een rode kleur van de huid en pijn. De meest voorkomende bijwerkingen als gevolg van foslevodopa-foscarbidopa zijn angst, duizeligheid of hallucinaties. Lees voor alle bijwerkingen de bijsluiter van dit product.

Ga terug naar het themadossier over geavanceerde therapieën

Labels:

Terug naar boven