Levodopa

Levodopa

5 maart 2024

Levodopa is het sterkst werkzame geneesmiddel bij de ziekte van Parkinson. Levodopa wordt omgezet in dopamine en vult zo het tekort aan dopamine in de hersenen aan. Het middel zorgt ervoor dat u zich minder stijf voelt en zich beter kunt bewegen. 

Bron: Apotheek.nl

Leeswijzer:

leeswijzer

Levodopa met verschillende enzymremmers
COMT-remmers
Levodopapompen
Levodopa goed gebruiken

Aan levodopa worden enzymremmers toegevoegd. Deze stoffen voorkomen dat levodopa al in de maag en het bloed wordt omgezet in dopamine. Zo komt er meer levodopa in de hersenen terecht. Voorbeelden van enzymremmers zijn benserazide, carbidopa, entacapon en tolcapon.

Levodopa met verschillende enzymremmers

Levodopa bestaat in diverse toedieningsvormen. Alle toedieningsvormen bevatten als hulpstof een decarboxylaseremmer (benserazide of carbidopa) die ervoor zorgt dat meer levodopa in de hersenen terecht komt.

Levodopa met carbidopa

Levodopa werkt hetzelfde als dopamine, een stof die van nature in de hersenen voorkomt. Carbidopa remt de afbraak van levodopa, zodat dit medicijn sterker en langer werkt.

Levodopa met carbidopa is verkrijgbaar onder de volgende namen: Sinemet, Duodopa (pomp), levodopa/carbidopa.

Informatie over levodopa met carbidopa op apotheek.nl

Levodopa met benserazide

Levodopa werkt hetzelfde als dopamine, een stof die van nature in de hersenen voorkomt. Benserazide remt de afbraak van levodopa, zodat dit medicijn sterker en langer werkt.

Levodopa met carbidopa is verkrijgbaar onder de volgende namen: Madopar, levodopa/beserazide.

Informatie over levodopa met benserazide op apotheek.nl

Levodopa met carbidopa en entecapon

Levodopa werkt hetzelfde als dopamine, een stof die van nature in de hersenen voorkomt. Carbidopa remt de afbraak van levodopa, zodat dit medicijn sterker en langer werkt. Entacapon zorgt ook dat levodopa sterker en langer werkt.

Levodopa met carbidopa en entecapon is verkrijgbaar onder de volgende namen: Stalevo, Corbilta, Lecigon (pomp), levodopa/carbidopa/entecapon

Informatie over levodopa met carbidopa en entecapon op apotheek.nl

Vertraagde afgifte

Deze medicijnen zijn er ook met vertraagde afgifte, waarbij de levodopa geleidelijk aan het bloed wordt afgegeven. Hierdoor werken de medicijnen trager, maar langer. Een theoretisch voordeel is dat de bijwerkingen minder vaak optreden en bij het wakker worden minder sprake is van stijfheid. In de praktijk is deze werking vaak lang niet altijd zo goed. Bovendien moet de dosering hoger zijn omdat niet alle dopamine wordt opgenomen. Ook de opname overdag is nogal wisselend, samenhangend met voeding en maaltijden.

Ga terug naar de leeswijzer

COMT-remmers

Een COMT-remmer is een stof die de omzetting van levodopa in het bloed remt, waardoor er meer in de hersenen terechtkomt. Het heeft een beperkt effect, maar maakt de werking van levodopa iets sterker en langer. Artsen schrijven het voor bij mensen met de ziekte van Parkinson die ook levodopa gebruiken.

Entecapon

Entecapon zorgt dat levodopa sterker en langer werkt.

Entecapon is verkrijgbaar onder de volgende namen: Comtan, Comtess, entecapon.

Informatie over entecapon op apotheek.nl

Tolcapon

Tolcapon zorgt dat levodopa sterker en langer werkt.

Tolcapon is verkrijgbaar onder de volgende namen: Tasmar, tolcapon.

Informatie over tolcapon op apotheek.nl

Levodopapompen

Via een levodopapomp kan ook een continudosis van levodopa worden gegeven.

Informatie over levodopapompen

Levodopa goed gebruiken

Levodopa werkt alleen wanneer u het op de goede manier gebruikt. Hoe doet u dat?

Lees hier vijf adviezen

Labels:

Terug naar boven