Ingrid Verbeek

Ingrid Verbeek nieuw

Mijn naam is Ingrid Verbeek (1954). In juni 2020 kreeg mijn vrouw Marg (1947) de diagnose parkinson. Met haar toestemming schrijf ik over wat ik tegenkom op deze nieuwe, ongewisse weg die we samen ingeslagen zijn.

 1. Blog: Vibrato, leven met Parkinson

  Marg en ik kijken samen naar de Vlaamse documentaire ‘Vibrato, leven met Parkinson’*. Centraal staat de voormalig jeugdrechter Yolanda Nachtegaele, die noodgedwongen op haar 55e met pensioen ging. 

  Toon volledig bericht

 2. Blog: Twee keertjes

  Ik mag een keertje meedansen met Marg haar dansgroep. Aan de groep doen vooral mensen met parkinson mee, sommige samen met hun partner. 

  Toon volledig bericht

 3. Blog: Twee ziektes op één kussen

  Marg en ik leven met twee onuitgenodigde gasten in huis. Marg met de ziekte van  parkinson en ik met maculadegeneratie, een progressieve oogaandoening. 

  Toon volledig bericht

 4. Blog: Het dansende meisje

  Ze zal een jaar of 5 zijn, helder blauwe ogen, lichtblond haar. Ze is met haar moeder meegekomen naar een proefles van Dans op Recept, bewegen op muziek voor mensen met parkinson. Daar wou ze liever naartoe dan spelen met een vriendinnetje.

  Toon volledig bericht

 5. Blog: Handleiding

  En opeens deed Marg haar linkerbeen niet meer mee. Ze stond in de deuropening, klaar om op de fiets naar het station te gaan. Maar haar been weigerde, haar voet was 'aan de grond vastgeplakt' zei ze met tranen in haar ogen van de schrik. Zou dit freezing zijn?

  Toon volledig bericht

 6. Blog: Kijk maar

  Tot nu toe stonden Marg haar pillen in de badkamer op een tafeltje naast de wastafel. Hoe meer pillen ze kreeg hoe krapper het tafeltje werd. Tot ze bedacht een rekje op te hangen voor de doosjes en de potjes. We hebben het samen opgehangen.

  Toon volledig bericht

 7. Blog: Praten over later

  Het moest er toch een keer van komen, Marg en ik zijn ons gaan verdiepen in de toekomst. Met de ziekte van Parkinson weet je dat die toekomst er anders uit ziet dan als je gezond bent en dat is zwak uitgedrukt  'geen leuk vooruitzicht'. Dat maakt nadenken en praten erover niet makkelijker, maar wel noodzakelijker.

  Toon volledig bericht

 8. Blog: Haar tempo

  Marg heeft haar hele leven al een hekel aan pillen slikken. Dat belooft wat, dacht ik toen ze de diagnose parkinson kreeg en er gelijk met medicatie werd gestart. Zij dacht hetzelfde en schafte onmiddellijk een medicijnenhorloge aan. In drie kleuren, want modebewust is ze ook.

  Toon volledig bericht

 9. Blog: Vandaag al

  Voor het eerst naar het Parkinson Café, samen met Marg. Ik wist niet wat ik kon verwachten en was verbaasd over de grote opkomst.

  Toon volledig bericht

 10. Blog: De versterking van Marg

  Soms vergeet ik helemaal dat Marg de ziekte van Parkinson heeft. De afgelopen maanden was dat het geval. 

  Toon volledig bericht

 11. Blog: Sterke handen

  Bij de ziekte van Parkinson horen pillen, veel pillen. En dus ook veel strips en potjes waar die pillen in zitten. De potjes zijn voorzien van een kinderbeveiliging en daar zit hem het probleem.

  Toon volledig bericht

 12. Blog: For better and for worse

  De blogs die ik hier schrijf, schrijf ik als naaste.

  Toon volledig bericht

 13. Blog: Drilboor

  Het is middag en Marg ligt te slapen, ze heeft een mindere dag.

  Toon volledig bericht

 14. Blog: P was even uit beeld

  Marg haar Parkinson was de laatste maanden wat op de achtergrond geraakt. 

  Toon volledig bericht

 15. Blog: Dubbele pech

  Pech komt in vele vormen. Soms als blikschade na een aanrijding, vaker als een trein die voor je neus wegrijdt. Zeldzamer, maar ook ernstiger is je pech als je door een chronische ziekte getroffen wordt. Parkinson (P) is zo’n ziekte en bijvoorbeeld MaculaDegeneratie (MD) ook.

  Toon volledig bericht

 16. Blog: Shoppen

  Voor het eerst heb ik gekeken naar een online bijeenkomst over 'Wat is Parkinson?' Bedoeld voor mensen die minder dan twee jaar de ziekte van Parkinson hebben. Marg heeft nu 1 jaar en 3 maanden de diagnose.

  Toon volledig bericht

 17. Blog: Parkinson met een grote P

  Als ik schrijf over mijn ervaringen als partner van... gebruik ik altijd een hoofdletter voor het woord Parkinson. Ook al weet ik dat het, taalkundig gezien, een kleine letter moet zijn.

  Toon volledig bericht

 18. Blog: Into the future

  Ik val midden in een documentaire over de bekende fotograaf Erwin Olaf die met zijn echtgenoot Kevin bij de dokter is. Olaf lijdt aan een ernstige vorm van longemfyseem en zijn partner maakt zich grote zorgen.

  Toon volledig bericht

 19. Blog: Dansen met P.

  We zijn aan het dansen in een grote kring. Ik sta schuin tegenover Marg en kijk tijdens de dans af en toe naar haar. Ze wil weten of aan haar te zien is dat ze parkinson heeft.

  Toon volledig bericht

 20. Blog: De moeizame jaren vóór de diagnose

  Marg kreeg vage klachten die we toeschreven aan het voortschrijden der jaren. Wat vermoeider, wat strammer en wat langzamer. Ach, dat hoort erbij. Het begon me wel op te vallen dat haar mimiek minder werd en ze vaker voor zich uitstaarde. Maar ook dat vonden we niet echt verontrustend.

  Toon volledig bericht

 21. Blog: De orde van de dag

  'Misschien duurt het wel heel lang voor je klachten verergeren', merkt een lang-niet-gezien familielid van Marg op. 

  Toon volledig bericht

 22. Blog: Onrust in de nacht

  Een ijselijke gil wekt me uit een diepe slaap. Het geluid blijkt uit Marg te komen die naast me ligt te slapen. Mijn hart bonst in mijn keel, ik ben in één klap wakker. 'Je bent aan het dromen' zeg ik tegen haar, nadat ik haar wakker geschud heb. "Iemand gooide me in ijskoud water" mompelt ze en valt gelijk weer in slaap.

  Toon volledig bericht

 23. Blog: Alles is anders

  De neuroloog kijkt ons aan, ziet onze tranen en zegt: ‘Ja, het is een rot ziekte’. Ze heeft ons zojuist verteld dat Marg de ziekte van Parkinson heeft. We hadden al een vermoeden, maar de klap is er niet minder om. Nu is het echt, nu hebben haar klachten een naam.

  Toon volledig bericht

Terug Ga terug naar de overzichtspagina van bloggers

Terug naar boven