Ingrid Verbeek

Ingrid Verbeek

Mijn naam is Ingrid Verbeek (1954). In juni 2020 kreeg mijn vrouw Marg (1947) de diagnose Parkinson. Met haar toestemming schrijf ik over wat ik tegenkom op deze nieuwe, ongewisse weg die we samen ingeslagen zijn.

 1. Blog: Dubbele pech

  Pech komt in vele vormen. Soms als blikschade na een aanrijding, vaker als een trein die voor je neus wegrijdt. Zeldzamer, maar ook ernstiger is je pech als je door een chronische ziekte getroffen wordt. Parkinson (P) is zo’n ziekte en bijvoorbeeld MaculaDegeneratie (MD) ook.

  Toon volledig bericht

 2. Blog: Shoppen

  Voor het eerst heb ik gekeken naar een online bijeenkomst over 'Wat is Parkinson?' Bedoeld voor mensen die minder dan twee jaar de ziekte van Parkinson hebben. Marg heeft nu 1 jaar en 3 maanden de diagnose.

  Toon volledig bericht

 3. Blog: Parkinson met een grote P

  Als ik schrijf over mijn ervaringen als partner van... gebruik ik altijd een hoofdletter voor het woord Parkinson. Ook al weet ik dat het, taalkundig gezien, een kleine letter moet zijn.

  Toon volledig bericht

 4. Blog: Into the future

  Ik val midden in een documentaire over de bekende fotograaf Erwin Olaf die met zijn echtgenoot Kevin bij de dokter is. Olaf lijdt aan een ernstige vorm van longemfyseem en zijn partner maakt zich grote zorgen.

  Toon volledig bericht

 5. Blog: Dansen met P.

  We zijn aan het dansen in een grote kring. Ik sta schuin tegenover Marg en kijk tijdens de dans af en toe naar haar. Ze wil weten of aan haar te zien is dat ze parkinson heeft.

  Toon volledig bericht

 6. Blog: De moeizame jaren vóór de diagnose

  Marg kreeg vage klachten die we toeschreven aan het voortschrijden der jaren. Wat vermoeider, wat strammer en wat langzamer. Ach, dat hoort erbij. Het begon me wel op te vallen dat haar mimiek minder werd en ze vaker voor zich uitstaarde. Maar ook dat vonden we niet echt verontrustend.

  Toon volledig bericht

 7. Blog: De orde van de dag

  'Misschien duurt het wel heel lang voor je klachten verergeren', merkt een lang-niet-gezien familielid van Marg op. 

  Toon volledig bericht

 8. Blog: Onrust in de nacht

  Een ijselijke gil wekt me uit een diepe slaap. Het geluid blijkt uit Marg te komen die naast me ligt te slapen. Mijn hart bonst in mijn keel, ik ben in één klap wakker. 'Je bent aan het dromen' zeg ik tegen haar, nadat ik haar wakker geschud heb. "Iemand gooide me in ijskoud water" mompelt ze en valt gelijk weer in slaap.

  Toon volledig bericht

 9. Blog: Alles is anders

  De neuroloog kijkt ons aan, ziet onze tranen en zegt: ‘Ja, het is een rot ziekte’. Ze heeft ons zojuist verteld dat Marg de ziekte van Parkinson heeft. We hadden al een vermoeden, maar de klap is er niet minder om. Nu is het echt, nu hebben haar klachten een naam.

  Toon volledig bericht

Terug Ga terug naar de overzichtspagina van bloggers

Terug naar boven