Jaarverslag Parkinson Café Noordoost-Brabant (Maashorst)

01-03-2023 14:27 01-03-2023 14:27

20 januari
Helaas moest deze komen te vervallen in verband met de corona maatregelen.

17 maart  Thema: Apathie
Een deel van de mensen met Parkinson krijgt te maken met neerslachtigheid, lusteloosheid, een gebrek aan emotie en motivatie. Dit wordt ook wel apathie genoemd. Apathie is van grote invloed op de kwaliteit van leven. Tijdens deze informatiemiddag werd er ingegaan op het herkennen van symptomen, de impact die het heeft op degene die het treft als voor de naaste omgeving, invloed van medicatie, behandelingen en hoe ermee om te gaan in het leven van alle dag.

19 mei Thema: Met elkaar in gesprek gaan over…
Aan de hand van diverse stellingen/vragen konden we met elkaar in gesprek gaan over allerlei onderwerpen die ons als Parkinsonpatiënt of mantelzorger bezig houden. Door de kleine groepjes die gemaakt waren, voelde het veilig en vertrouwd om persoonlijke dingen met elkaar te delen, was er herkenning, werden tips gegeven, zorgen gedeeld en mochten we elkaar bemoedigen en dromen delen. De twee uurtjes vlogen voorbij en we waren nog lang niet uitgepraat met elkaar.

De reacties van bezoekers waren heel positief:  We hebben elkaar beter mogen leren kennen. Van hart tot hart. Zo bouw je aan nieuwe vriendschappen met mensen die maar een half woord nodig hebben om je te begrijpen.
Een hele fijne en waardevolle middag die zeker voor herhaling vatbaar is! 

21 juli Thema: Muziekmiddag met De Luchthappers
Het seizoen werd afgesloten met een muziekmiddag welke verzorgt werd door het mondharmonica orkest De Luchthappers uit Nuenen. Ook vond er een loterij plaats.

22 september Thema: Parkinson Op Maat
Vanuit het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen werden we, door Sabine van Zundert en Ginny Snellen, geïnformeerd over diverse onderzoeken. Het Parkinson Op Maat onderzoek, De Novo, ADAPT op maat, PSP op Maat, Orchestra-studie en het PPMI-onderzoek. Fijn om te horen dat er met zoveel inzet wordt gewerkt aan onderzoeken om het leven met Parkinson te verbeteren. Meer informatie hierover kun je vinden op: https://www.parkinsonopmaat.nl/studies

 17 november Thema: Mentale kwetsbaarheid door Parkinson
Ad Nouws studeerde psychologie, medeoprichter van centrum voor gedragsneurologie en neuropsychiatie, expert op het gebied van Parkinson en schrijver van o.a. ‘Mijn denken stottert vaker dan mijn benen’. Hij sprak over de innerlijke veranderingen die plaats vinden zoals verminderde initiatieven, veranderend gevoelsleven en invloeden van stress en wat je zelf en als naasten kunt doen om met deze veranderingen om te gaan.

 

 

 

  

 

« Ga terug naar de homepage van Parkinson Café Noordoost-Brabant / Meierijstad

Logo Parkinson_CAFE_300

Zalencentrum Het Witte Huis 
Reekseweg 7
5411 RB Zeeland

info@parkinsoncafezeeland.nl

Facebookpagina Noordoost-Brabant / Maashorst

Terug naar boven