Medicijntekorten

Medicijntekorten

Themadossier

Medicatie2.jpg

Na de diagnose van ziekte van Parkinson zijn er medicijnen die de symptomen kunnen verlichten. Dit zijn vooral levodopa en stoffen die op dopamine lijken (agonisten). Als de medicatie niet geleverd kan worden, of vervangen wordt door soortgelijke medicatie van een andere leverancier dan kan dat grote gevolgen hebben.

Medicatie

Tekorten en leveringsproblemen

In dit themadossier houden we u graag op de hoogte van medicijntekorten, leveringsproblemen en problemen met verpakkingen van medicatie. Ook geven we u een overzicht van publicaties over dit onderwerp in andere media.

Lees meer over wat wij hieraan doen in dit artikel in Parkinson Magazine

Lees wat u kunt doen om stress te voorkomen

Ga naar het meldpunt medicijntekorten

Berichten met betrekking tot medicijntekorten

Leveringsproblemen medicijnen in andere media

De Monitor

De-Monitor.jpg

Hans Verschuren heeft parkinson. Hij moest wisselen van medicijn, omdat zijn vertrouwde geneesmiddel niet voorradig was bij de groothandel. Zijn loopgedrag ging sindsdien flink achteruit, zo vertelt Hans die zelf de statistieken ervan bij hield. De redactie van het televisieprogramma De Monitor spreekt Hans voor hun lopend onderzoek naar het wisselen van medicijnen. Begin dit jaar kreeg hij ineens een ander doosje pillen mee dan dat hij gewend was. “Ik ging naar de apotheek: en daar vertelden ze me dat mijn medicijn niet meer geleverd werd. De groothandel leverde niet, de apothekers konden er niks aan doen. De apotheek bood mij een vergelijkbaar merkloos middel aan.”  

De redactie van het kro-ncrv televisieprogramma De Monitor spreekt mensen met chronische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson over hun medicatiewissels. Ook spreekt de redactie huisartsen en apothekers over de zogeheten 'medische noodzaak' van medicijnen. Ondervindt u ook klachten door een medicijnwissel? De Monitor roept u op om dit te melden.

(Bron: De Monitor, 24 september 2020)

Lees hier het volledige artikel 

Kassa

Kassa.jpeg

Als je leven afhangt van de juiste medicijnen, is het van groot belang dat deze op tijd beschikbaar zijn. In de praktijk werkt dat niet altijd zo. Hoe kan dat? Minister Bruins van Medische Zorg gaat uitgebreid in op deze problematiek in deze uitzending van het consumentenprogramma Kassa. 

(Bron: Kassa, 16 november 2019)

Bekijk de uitzending over medicijntekorten

Zembla.png

Zembla

Het journalistieke onderzoeksprogramma Zembla besteedde op donderdag 14 februari uitgebreid aandacht aan de leveringsproblemen van medicatie en wat hieraan ten grondslag ligt. 

(Bron: Zembla, 14 februari 2019)

Bekijk de uitzending over leveringsproblemen

Medicatie bijwerkingen

Medicatie(beleid)

Medicatie bij sporten

Terug naar boven