Meer over parkinsonismen

De Parkinson Vereniging wil haar leden ondersteunen bij het creëren van een optimale kwaliteit van leven ondanks de beperkingen die het hebben van een parkinsonisme met zich meebrengt. Hiertoe biedt de vereniging informatie en instrumenten aan waarmee zo lang mogelijk de regie in eigen hand kan worden gehouden.

Informatiemateriaal over parkinsonismen

Parkinsonismen panels

De Parkinson Vereniging heeft parkinsonismen panels ingericht voor Multisysteem atrofie (MSA), Progressieve supranucleaire paralyse (PSP), Corticobasaal syndroom (CBS), Lewy Body dementie (LBD) en Vasculair parkinsonisme.

Vergroten van betrokkenheid

Parkinsonismen worden (m.u.v. LBD) beschouwd als zeldzame ziekten. Juist omdat deze ziektebeelden minder voorkomen vindt de vereniging het van belang dat er zoveel mogelijk betrokken mensen zitting nemen in de panels. Op deze manier kunnen meer patiënten, mantelzorgers, naasten en zorgverleners worden betrokken bij de activiteiten voor mensen met een parkinsonisme. Het stelt hen tegelijkertijd in staat gemakkelijker hun behoeften kenbaar te maken.

Lees meer over de parkinsonismen panels

Nuttige links en boeken over parkinsonismen

Onderzoek naar parkinsonismen

1. Parkinson Op Maat Event 2022

10 augustus 2022

2. Inschatten van levensverwachting bij mensen met parkinson(isme)

30 juni 2022

3. Bent u mantelzorger voor iemand met parkinson(isme), of kent u een mantelzorger?

26 april 2022

4. Parkinson Magazine: Vroeger diagnosticeren van een parkinsonisme

16 maart 2022

5. Oproep: deelnemers gezocht voor PSP-studie

14 maart 2022

6. Ruim 277.000 euro naar meer parkinsononderzoek

18 november 2021

7. Atypisch parkinsonisme: vroege diagnose met kwantitatieve MRI

18 november 2021

8. Proefschrift over parkinson en parkinsonisme in de late fase

23 september 2021

9. De Parkinson Vereniging maakt onderzoek mogelijk naar schadelijke vormen van het eiwit alfa-synucleïne

3 november 2020

10. Het resultaat van het project psychosociale zorg voor parkinson op de kaart

9 juli 2020

11. Proefschrift Genetics of dementia with Lewy bodies

27 mei 2020

12. Samenvatting MRI-onderzoek van de hersenen bij patiënten met de ziekte van Parkinson

24 december 2019

13. Kennisagenda zeldzame ziekten

1 november 2019

14. Ernstige obstipatie bij de ziekte van Parkinson en parkinsonisme

4 oktober 2019

15. Biomarkers in de differentiaal diagnostiek van dementie

18 september 2019

16. Extrastriatale 123I-FP-CIT binding bij de ziekte van Parkinson, dementie met Lewy lichaampjes en aanverwante ziekten

22 oktober 2018

17. Een prospectief onderzoek naar de differentiaal diagnostische waarde van MRI bij het onderscheid tussen MSA en de ziekte van Parkinson

11 juli 2018

18. De Kwaliteitsstandaard Atypische Parkinsonismen is gereed!

14 mei 2018

19. Geneesmiddel tegen leukemie is mogelijk veelbelovend bij de behandeling van de ziekte van Parkinson (ZvP) en dementie (LBs)

23 september 2016

ParkinsonTV over parkinsonismen