Ria Snoek

Ria Snoek

Mijn naam is Ria Snoek en ik ben geboren in december 1954, in Groningen. In januari 2021 kreeg ik de diagnose parkinson. Geïnspireerd door andere dagboeken en blogs, begon ik in december 2022 met een ‘dagboek’ van mijn parkinson. Ik probeer hierbij te schrijven vanaf, met de kennis van nu, de eerste symptomen. Ik noem de ziekte Parki, net als sommige anderen.

Mijn jeugd

Van mijn derde tot veertiende levensjaar woonde ik in Tiberias, Israël. We woonden met ons gezin (ouders en vijf kinderen, de jongste drie werden in Israël geboren) vlak bij het meer van Tiberias. We zwommen vaak in het meer, vooral tijdens de hete zomers. Mogelijk was het meer toen al ernstig vervuild. 

Wijkverpleegkundige

In Nederland volgde ik de A-opleiding tot verpleegkundige, en later een aanvullende MGZ-opleiding om als wijkverpleegkundige te kunnen gaan werken. Ik woon sinds september 1984 in Leiderdorp en werkte vanaf maart als wijkverpleegkundige in Leiden. In september 1984 ging ik nl samenwonen met Dries, 20 jaar ouder, maar we waren zo gek op elkaar, dat we toch samen verder gingen. Ik heb nooit spijt gekregen van dat besluit, en hij gelukkig ook niet. Hij overleed in maart 2021

 1. Blog: Dagboek van Parki - Eind april -half mei 2023

  Zaterdag 29 april: wandeling  van Oudewater naar Haastrecht. Deze wandeling werd georganiseerd door een vrijwilliger van TeVoet, dè vereniging van hoeders van het onverharde pad. TeVoet behartigt in Nederland al ruim 25 jaar de belangen van de recreatieve wandelaar en zet zich in voor behoud, verbetering en uitbreiding van onverharde paden.

  Toon volledig bericht

 2. Blog: Fietstocht van 220 km in drie dagen

  We hadden een heerlijke zomer; ik fietste en wandelde veel. Van de neuroloog mocht ik wat meer neupropleister plakken, dus ik kon Parki ook weer de baas.

  Toon volledig bericht

 3. Blog: Dagboek Parki – Blog april 2023

  Plant adopteren in de Hortus Botanicus Leiden

  Op 28 maart had ik een lunch afspraak in de hortus. Gezellig bijkletsen met Wilma* (niet haar echte naam) en daarna een loopje door de hortus. Onder andere langs een plant die zij geadopteerd had, ter herinnering aan haar overleden echtgenoot. 

  Toon volledig bericht

 4. Blog: Dagboek Parki – Blog maart 2023

  Een vriendin (haar man was een goede vriend van mijn echtgenoot, hij had Parki al heel lang, en overleed februari 2022) vertelde me vorige maand (februari 2023) dat in Japan al gentherapie werd ingezet om de ziekte van Parkinson te GENEZEN! Wouw. Een paar dagen later las ik in Parkinson Nieuws, dat een groep wetenschappers in Nederland subsidie kreeg van ParkinsonNL, in verband met onderzoek naar genthearpie bij parkinson. Tjonge, dat is hoopgevend! 

  Toon volledig bericht

 5. Blog: Hoger toilet

  Tegen de tijd dat de arm zo goed als weer genezen was (ja ja, ik begon mijn oefeningen al bijna weer te vergeten) sloeg Parki me met de zweep! Enorme pijn in de rug ’s nachts en de grootste moeite om van het toilet af te komen. De toiletverhoger was al weer een paar weken terug naar de uitleen, omdat ik hem niet meer nodig had.

  Toon volledig bericht

 6. Blog: Ziekenhuis bed (hoog-laag bed)

  Omdat mijn bed veel te laag is voor dit soort situaties, kocht ik een hoog-laagbed, met elektrische hoofdsteun. Zie zo, ik kan er weer tegen. Ook als Parki voor meer problemen gaat zorgen.

  Toon volledig bericht

 7. Blog: Gebroken arm

  Op 2 april 2022, na een bestuursvergadering van de Nivon, miste ik de onderste traptree en lag languit op de grond, bovenop mijn rechter arm. Volgens een collega was de onderste tree ‘optisch’ bedrog, later zag ik dat de tree in de zelfde kleur geverfd was, als de vloer. Maar wat ook de oorzaak was… ik moest weer overeind. Toen iemand mij aan mijn rechter arm overeind wilde trekken zei ik heel hard “AU”, ik werd in mijn jas geholpen, iemand haalde mijn fietssleuteltje uit mijn rechter zak en een ander trok de fiets uit het rek, omdat mij dat niet lukte met een hand.

  Toon volledig bericht

 8. Blog: Urineverlies

  Af en toe kan ik de urine niet goed ophouden.

  Toon volledig bericht

 9. Blog: Altijd erg vroeg wakker

  Ik ga bijna altijd om tien uur ’s avonds naar bed. Toen ik werkte was dat noodzaak, maar ik bleef dat doen, na mijn betaalde werk, omdat ik toch elke ochtend vroeger wakker werd. Ga ik een keer om elf uur, dan kan ik niet in slaap komen.

  Toon volledig bericht

 10. Blog: Biodanza

  Een goede kennis van me was geslaagd als docent Biodanza, en startte in januari 2022 met een nieuwe groep. Ik zette het elke week in mijn agenda, met een vraagteken, maar dat hielp niet.

  Toon volledig bericht

Terug Ga terug naar de overzichtspagina van bloggers

Terug naar boven