Blog: Parkinson en ontspanning

Blog: Parkinson en ontspanning

15 maart 2023 door Gastblogger

De afgelopen 30 jaar heb ik intensief leren mediteren. In de periode dat Parkinson nadrukkelijker op de voorgrond begon te treden, werd meditatie steeds moeilijker. Toch is het voor mij nog steeds de nummer 1 manier om te ontspannen. Ik kan het iedereen echt aanraden. Onderstaand beschrijf ik daarom heel kort mijn persoonlijke top 5 van favoriete meditatietechnieken. Wil je hier meer over weten, mail mij dan op: timooten.cate@gmail.com.

Door: Timo ten Cate

#1

Absoluut de fijnste meditaties had ik tijdens het hardlopen: in een hypnotiserende rustige balans, met  de blik vastgezet op de einder, nemen de gedachten geleidelijk steeds verder af en word je steeds stiller.     

#2

Een variant op techniek 1, waarbij je gewoon loopt of fietst. Maar wél continu met die blik op oneindig. Lange, rechte stukken met zo min mogelijk tegenliggers werken het best: dan word je minder snel uit je concentratie gehaald. Spotify aan en gaan!

#3

Douchend staren: het enige dat hiervoor nodig is, is dat je aandacht niet richt op je gedachten die als maar doorgaan (dat is normaal, gedachten zijn niet te stoppen) maar op hoe heerlijk het warme water over je lijf stroomt. Feitelijk een mindfulness-techniek.

#4

Een yoga-techniek, bekend onder de naam Savasana: ga op je rug op een matje liggen, met de benen licht en de armen ver uit elkaar en breng je aandacht naar alle plekken (tegelijk) waar je lijf en leden de grond raken. Beeld jezelf in dat je lijf langzaam steeds verder de vloeibare vloer in zakt. Ook dit mag met de ogen open.

#5

Een meer traditionele vorm: ga op een lekkere stoel of kussentje zitten (het moet écht ontspannend zijn) en zeg tegen jezelf dat alles goed is zoals het op dat moment is en dat je niets meer hoeft te doen. Deze techniek lijkt makkelijk, maar is veruit de moeilijkste van de 5, omdat deze is gericht op tevredenheid.

Wat deze technieken gemeen hebben is dat bij geen van de 5 de ogen gesloten hoeven te worden en dat ze alle 5 zijn gericht op het wegleiden van de aandacht van de eigen gedachten.

Reacties

Terug naar boven