Wilna Capelle

Mijn naam is Wilna Capelle (1946). Ik ben getrouwd met Hans Gerretsen. Acht jaar geleden kreeg hij de diagnose parkinson. Wij hebben twee kinderen en acht kleinkinderen. Hans en ik werkten in het onderwijs. Mijn hele leven heb ik verhaaltjes en gedichten geschreven.

1. Blog: Hans vroeger, Hans nu

Natuurlijk heeft de tijd invloed op de mens voor wat betreft het functioneren. Het zal niet altijd vast te stellen zijn of de lichamelijke ongemakken veroorzaakt worden door parkinson of door het ouder worden.

2. Blog: hulp vragen, hulp krijgen, hulp accepteren

Onze zoon Christiaan gaat via internet hulp aan huis zoeken. Hij heeft als eis dat de zorg onmiddellijk geleverd kan worden. Al na een week hebben Hans en ik het eerste gesprek met een mevrouw die meteen beschikbaar is. Het klikt.

3. Blog: Vakantie

In de nacht lag ik steeds meer wakker. “Wat moest ik doen als Hans op de camping in de gehuurde stawagen iets zou krijgen?” Twee jaar geleden zei Hans: “Ik zie het niet meer zitten om met onze camper op reis te gaan.” Dat betekende dus dat we de camper verkochten en op zoek moesten naar een ander vakantie-onderkomen.

4. Blog: Dagopvang/dagbesteding

Enkele jaren nadat de diagnose parkinson bij Hans was gesteld, ontdekte ik dat hij geen of weinig initiatief ontplooide. Was hij vroeger een altijd bezige man, nu was hij vrij passief. Wel wilde hij altijd meedoen als ik vroeg: gaan we fietsen in de tuin werken, op visite, kennissen uitnodigen?

5. Blog: Hulpmiddelen en hulptroepen

Even ter verduidelijking: Hans heeft de stijve variant van parkinson. In de jaren die Hans nu parkinson heeft, moeten wij onze weg zien te vinden in het doolhof van hulpmiddelen. We kennen de Tuiszorgwinkel en zoeken op internet.

6. Blog: 1 op de 6

Er zijn 830.00 mantelzorgers (info internet Sociaal Plan Bureau 2019) die meer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week hulp geven als mantelzorger. Vijf op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen.

7. Blog: De fiets

Elke keer dat Hans zijn elektrische fiets in de garage ziet staan, zegt hij: ”Ik wil een eindje fietsen.” En ook elke keer moet ik dan uitleggen dat hij na acht valpartijen in twee jaar zelf besloot dat het fietsen niet meer gaat. De fiets mag van hem ook niet weg. En ik vind dat ik moet wachten tot hij zegt: “Verkoop hem maar.” Heel veel mensen snappen dat niet. Die vinden dat ik dat moet doen zonder hem te raadplegen. Dat doe ik niet. Hij zal er zelf wel een keer mee komen.

8. Blog: Hulp

Zo vrolijk als ik op de profielfoto sta, zo begin ik altijd de dag. In de loop van de dag raakt mijn energie op en valt veel mantelzorg mij zwaar. Hans praat nauwelijks en als hij praat, is het erg zachtjes. Dat betekent voor mij veel wachten en moet ik proberen erachter te komen wat hij bedoelt. Soms is hij zo stijf dat alles moeizaam gaat en ik veel moet helpen. Vaak gaan dingen achter elkaar fout bijvoorbeeld met eten, drinken en reageren.

Toon volledig bericht

9. Blog: Parkinson en ik (2)

Al in het begin van parkinson hebben we een traplift aangeschaft. We kregen hem van onze zoon. Kennissen hadden gezegd dat je er een via  de gemeente kon krijgen. De intaker zou over twee maanden komen, want het was druk en hij ging nog  met vakantie. En dan nog maar afwachten of je er een zou krijgen. We wilden er niet zo lang op wachten, want Hans liep moeizaam en hij  was boven aan de trap soms duizelig.

10. Blog: Parkinson en ik

Toen we te horen kregen dat Hans parkinson had, realiseerde ik me totaal niet dat deze ziekte ook een enorme impact op mijn leven zou krijgen.

Toon volledig bericht

Terug Ga terug naar de overzichtspagina van bloggers