Blog: Ik ben meer dan...

Blog: Ik ben meer dan...

26 mei 2021 door Jolanda Everink

Ik heb sinds kort een PEG J sonde. Dat houdt in dat ik continue vloeibare madopar krijg toegediend. En het komt direct op de plek waar het moet zijn, in de dunne darm. Wel draag ik altijd een heuptasje (waar alles in zit) bij me.

Ik heb er eerst veel moeite mee gehad om een operatie te ondergaan. Nu denk ik, had ik het maar eerder gedaan. Het heeft me veel gebracht! Ik ben een stuk rustiger geworden. Ik kijk veel  meer ontspannen zeggen de mensen om heen. Ik doe meer leuke dingen.

Hobby’s

Fietsen en wandelen houd ik langer vol. Ik heb meer energie om eens iets anders te koken. Het geeft me ook meer tijd om te schilderen. Dat is mijn passie en uitlaatklep.

Ook heb ik voor en na de operatie een tijd niet hard gelopen door omstandigheden. Gisteren ben ik weer begonnen, en het ging best goed. Mijn conditie zal nog wel beter worden.

Misschien denk je nu, wat raar? Hardlopen en schilderen met deze ziekte, kan dat? Mijn antwoord is ja. Ondanks dat ik het al 15 jaar heb. Ik tril namelijk niet de hele dag door. Deze twee hobby’s heb ik zelfs geleerd toen ik al een aantal jaren Parkinson had.

IK BEN MEER DAN…….

Ik probeer mr. P. niet de hoofdrol in mijn leven te geven. De eerste 7 jaren had ik het er echt heel moeilijk mee. Vanaf het begin was ik chronisch moe en kon ik niet werken. Op dit moment heb ik best veel medicatie en een ander soort medicijn, maar ik voel me veel meer mens. Ik ben nu gelukkiger dan toen. Ik heb meer vrede met mezelf. Ik ben veel meer dan mijn ziekte.

Ga terug naar alle blogs van Jolanda Everink

Reacties

Terug naar boven