Blog: Dans

Blog: Dans

21 juni 2021 door Hannie Meijerink

Ik kom regelmatig andere mensen met P tegen, die veel meer klachten hebben dan ik, terwijl ze korter ziek zijn. Ik kan het niet bewijzen, maar ben ervan overtuigd dat mijn passie voor dansen,  die ontstond vlak na de diagnose, super belangrijk is geweest en nog steeds is voor mijn langzame ziekte progressie.

Waarom ontdekte ik deze passie pas toen en niet eerder in mijn leven? Een soort kip of het ei vraag. Danste ik en bleek toen hoe fijn het voor me was, of wist ik onbewust wat ik nodig had op dat punt in mijn leven en ontdekte het daarom?

Er zijn al heel wat onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat  dansen erg goed is voor ons. Google maar eens: “Dansen als medicijn  tegen Parkinson; Dansen tegen de aftakeling van het brein”,etcetera.

Voor het eerst is er afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de beleving van dans door mensen met Parkinson. Wat ervaren zij als ze dansen? Wat doet het met ze en welke impact heeft dansen op hun leven? Als patient-onderzoekster van de PV was ik nauw betrokken bij het onderzoek. Het was erg leuk om er aan mee te werken en ik heb er een geweldige dansgroep leren kennen, waar ik nu zelf elke week mee dans.  Uit het onderzoek bleek onder andere dat dansen vaak een enorme impact heeft op mensen met P, de verwerking en het omgaan met hun ziekte.

Voor mijzelf is dansen een van de belangrijkste dingen in mijn leven geworden. Ik ben er zelfs voor verhuisd naar Amsterdam.

Vijf jaar geleden deed ik voor het eerst mee aan een dansles van Dance for Health. Ik was daar helemaal ondersteboven van. Er kwamen zoveel emoties los. Weer thuis heb ik mijn gevoelens opgeschreven in  dit gedicht.

Ontmoeting met Dance for Health

Open blikken,  ik voel me meteen welkom bij deze mensen.

Even praten, als de muziek begint, concentratie. Als een spinnenweb ontstaat er een flow van positieve energie tussen dansers en Andrew.

Je voelt de intentie om dit uur te gaan genieten in deze klas.

Aandacht en empathie voor elkaar. Even iemand bij de hand nemen of een bemoedigende blik.

Maar vooral het inzicht dat Parkinson hier niet de ongewenste en onbeminde binnendringer is. Dat hij niet bepaalt wat jij kan of niet kan vanochtend, maar dat jullie samen prachtig zijn door bewegen op muziek.  Kracht en balans hervinden, beide voeten stevig op de grond. 

Een les waarin je iets waardevols meekrijgt: Voel liefde voor je lichaam en koester het zoals het is.

Wees trots op je lichaam en laat het gaan in deze dans op muziek. Laat je spieren ontdekken en bewust worden hoe ze kunnen bewegen in een dans, laat ze ervaren hoe veel meer ze kunnen omdat jij het wilt en laat gebeuren.  Voel hoe alles stroomt in je lichaam , door mee te bewegen op jouw manier.

Ervaar hoe liefde en aandacht voor je lichaam en alles wat het kan,  je beter en lichter laat bewegen.

Emoties , emoties omdat ik me zo goed voel.

De flow waarin ik raak op het ritme van muziek, maakt gelukkig. Voor mij is er geen beter medicijn dan muziek en dans.      

Thanks, it was great, I am happy!

Ga terug naar alle blogs van Hannie Meijerink

Reacties

Terug naar boven