Blog: Klinische les over parkinson

Blog: Klinische les over parkinson

1 februari 2023 door Derkie Dingemanse

De laatste keer dat ik bij de bedrijfsarts was vertelde ik hem dat ik het idee had dat mijn collega’s me niet goed begrepen.

Vooral het mentale stukje van Parkinson was echt een vervanmijnbed-show voor hen. Dit merkte ik aan hoe er soms op mij gereageerd werd in het team. De bedrijfsarts gaf mij de opdracht om een stukje over de mentale aspecten van parkinson op te schrijven en dit naar de collega’s te mailen.

Ik vond het echt een immense opgave en heb zeker een maand lopen denken hoe ik dat nu eens zou doen. Maar op een middag kwamen de klinische lessen ter sprake en ik dacht: "Dat is hem! Ik ga gewoon een klinische les geven."

Nu kun je dat makkelijk denken, maar doen is net weer iets anders. De voorbereiding heeft me dus ook weer zeker een maand gekost. De boeken van Ad Nouws gelezen (ik kwam er veel herkenbare situaties in tegen) en de site van de Parkinson Vereniging geraadpleegd.

Getypt, gewist, getypt, gewist en weer getypt en uiteindelijk had ik een mooi lopend stukje van een half uur.

Gisteren was het zover. Ik zou mijn klinische les geven na de teamvergadering. Ik vond het heel spannend en hoe verder de vergadering vorderde hoe spannender het werd.

Tijdens mijn presentatie was het muisstil en toen ik enkele voorbeelden van mijzelf er bij haalde zag je soms verschrikte reacties. Zo van "oei dat wist ik niet" en "wat heftig".

Ik besloot mijn verhaal met de volgende woorden.

Op het moment dat je de diagnose krijgt denk je dat de wereld om je heen instort. Maar als je dan een half jaar verder bent merk je dat er nog zoveel te genieten valt en het leven ondanks de parkinson echt nog wel de moeite waard is.

En dat meende ik echt!

Ik kreeg als afsluiting een daverend applaus.

Ga terug naar alle blogs van Derkie

Reacties

  1. Ria Snoek Ria Snoek Schreef op 1 februari 2023

    Wouw! Goede actie!

    Petje af!

  2. Remko Remko Schreef op 1 februari 2023

    Derkie, Wat een mooi stuk en helaas wat een feest van herkenning. Ik zit in een zelfde situatie en nu net mijn tweede jaar Poortwachter ingegaan. Collega's zien aan de buitenkant niet welke verwoestende werking Parkinson op ons heeft. En dat heeft inderdaad effect op zowel de mentale als de fysieke kant van ons zijn. Goed advies ook van je bedrijfsarts. Ik zal dat morgen ook eens ter tafel brengen als in een volgend consult heb. Dank voor je verhaal.

Terug naar boven