Blog: Een glorieuze pot en ik in de opnamestudio met professor BB

Blog: Een glorieuze pot en ik in de opnamestudio met professor BB

21 juni 2023 door Hannie Meijerink

Een paar weken geleden konden deelnemers aan het ParkinsonNet congres een video zien van een gesprek dat ik in die studio had met prof BB. Zijn lezing op het congres ging namelijk over complementaire therapieën bij ZvP en mijn actie was een prachtig voorbeeld dat je beter niet zomaar iets kan gaan gebruiken zonder overleg met je neuroloog.

Ik had aan den lijve ondervonden dat “baat het niet dan schaadt het niet “ niet altijd op gaat.

Met mijn pot “de glorieuze darm” op de tafel in de studio, vertelde ik prof BB waarom ik dit had gekocht en had geprobeerd.

Ik vertelde:

Na 15 jaar parkinson en dagelijks hard werken aan bewegen, soepel blijven, gezond eten, goed slapen en stress vermijden, ga je toch achteruit.

Na al die jaren is er nog steeds slechts een vooruitzicht van een beperkt aantal weinig aanlokkelijke therapieën als de medicatie minder goed gaat werken. Dan ga je rondkijken naar andere mogelijkheden.

Je wordt soms doodmoe van het dagelijks managen van je ziekte en alles wat moet.

Dan kom je op een website van een sympathieke man met een verhaal over de oorsprong van chronische ziekten in de darm en hoe de darmen weer gezonder kunnen worden door voeding aan te passen en probiotica en supplementen in te nemen. Echt wel een goed onderbouwd verhaal.

Hij gaat je intensief coachen via internet om alle nodige stappen te doorlopen, op weg naar herstel van je darmfunctie. Heerlijk, je wordt aan het handje genomen en hoeft alleen maar te doen wat hij voorstelt.

Het is niet de schuld van die sympathieke man dat je na 1 glas water met het ”glorieuze darm” spul bijna 2 dagen zweverig, draaierig en raar in je hoofd bent, want er staat duidelijk op: niet gebruiken als u een aandoening of ziekte heeft of medicijnen gebruikt. Overleg eerst met uw arts!

Dat het schema van je levodopa-inname daarna ineens twee weken op de hobbel is, is net zo goed het resultaat van je eigen nieuwsgierigheid en eigenwijsheid.

Dat je flink bent geschrokken van het effect van het ene glaasje “glorieuze darm” en dat het niet voor herhaling vatbaar is.

Gelukkig is het een mooi filmpje geworden met een duidelijk verhaal: ga niet op eigen houtje experimenteren met pillen en poeders!

Het was zeker niet de intentie om een waardeoordeel over complementaire therapieën te geven.

Maar:

Baat het niet, dan schaadt het niet, gaat niet altijd op!

Ga terug naar alle blogs van Hannie Meijerink

Reacties

Terug naar boven