Blog: Groot, groter, grootst

Blog: Groot, groter, grootst

2 november 2023 door Taco Fortgens

Eind augustus opperde de neuroloog in het EMC om weer eens een afspraak te maken met mijn fysiotherapeut die gespecialiseerd is in parkinson en als zodanig is aangesloten bij ParkinsonNet. Ik kom al een paar jaar met enige regelmaat bij hem voor hulp. In bijna alle gevallen gaat het om beweging, balans en houding waar de aandacht naar uit gaat.

Mijn motoriek is niet meer wat het ooit geweest is en goed lopen vergt veel concentratie. Mijn fysiotherapeut is in staat om mij op een begrijpelijke manier uit te leggen waarom iets niet lukt. En wat ik moet doen om aan verbetering te werken.

Alweer een aantal jaren geleden viel het anderen op dat mijn romp zijwaarts gebogen stond in plaats van in een rechte lijn. Deze houdingsafwijking is bekend onder de naam Pisa syndroom. Er zijn een aantal oefeningen die er op gericht zijn de spieren links en rechts van de romp weer in evenwicht (lengte en kracht) te brengen.

Bij mensen die parkinson hebben gaan veel dingen niet meer automatisch. Zoals eerder gezegd: alles vergt concentratie en volharding. Maar de beloning is groot als je volhoudt. Inmiddels ben ik weer recht! Echter parkinson is niet voor één gat te vangen. Ik moet ook opletten niet voorovergebogen te lopen en mijn voeten goed op te tillen. De fysiotherapeut heeft hier ook een paar oefeningen voor die kunnen voorkomen dat je uiteindelijk met je neus over de grond schuurt. In bijna alle gevallen is het van belang om groot te acteren.

Met parkinson speelt je leven zich op een steeds kleinere schaal af. Dat geldt voor je voetstappen, je handschrift, met je armen zwaaien, praten, enz. Hoe groter je inzet, hoe groter het resultaat zal zijn.                                                                                                                                                      

Dus lotgenoten: denk en doe voortaan alles in het groot.

Reacties

Terug naar boven