Blog: Sport als parkinsonmedicijn

Blog: Sport als parkinsonmedicijn

20 oktober 2020 door Marina Noordegraaf

Bewegenalsmedicijn_sparksZojuist – om 13:48 op 30 oktober 2020 – is Nicolien van der Kolk cum laude! gepromoveerd op een onderzoek naar bewegen als medicijn bij de ziekte van Parkinson.

Ik ontmoette haar in 2019 via de mail toen ik vroeg of ze het gesloten wetenschappelijke artikel over haar onderzoek in open access wilde herpubliceren via de universiteitsrepository. Dat deed ze meer dan graag  en sinds het lezen van haar artikel fiets ik trouw drie keer per week een half uur op mijn spinningfiets. En dat was – en is – een heuse uitkomst sinds Corona mijn overige sportactiviteiten danig in de war schopte.

Proefschriftnicolienvanderkolk_sparksLater wisselden wij samen van gedachten over het belang van het vertalen van de taal der wetenschap naar de mensen waarvoor het bedoeld is. Nicolien vroeg mij vervolgens om haar proefschrift van een cover te voorzien en de inhoud van haar proefschrift in een lekenvorm te gieten. Dit leidde tot de verfilming van haar werk.

Met Nicolien’s onderzoek is de basis om beweging voor te schrijven als medicijn bij de ziekte van Parkinson gelegd. En het mooie is dat ieder van ons – ook zonder recept – vandaag al kan beginnen.

Klaar voor de start?   ……. Go!

Wil je nog meer weten?

 

 

Reacties

Terug naar boven