Blog: Ziek maar gezond

Blog: Ziek maar gezond

12 oktober 2021 door Johan Lindner

Laat in de avond krijg ik een appje van Gerry: “Ik ben benieuwd waar je volgende blog over gaat” schrijft ze. Ze sluit af met: “Nu eerst lekker slapen en morgen gezond weer op.” Eerst denk ik: Bedankt Sonja (Barend) jij ook. Dan denk ik: “De kans dat ik lekker slaap is met mijn slaapproblemen niet zo groot en gezond wakker worden zal ook wel niet lukken. Ik heb parkinson dus ik ben ziek! Toch voel ik me niet ziek. Ben ik dan toch een beetje gezond? Wat is eigenlijk de definitie van gezond?”

Een week later laat ik samen met Veerle onze jongens (de twee labradors) uit. Zoals altijd babbelen we over van alles en nog wat. Dan vraagt ze: “Pap voel jij je gezond?” Na enige twijfel zeg ik: “Uhm ja, maar ik ben het niet.” Waarom vraag je dat? “Bij mijn opleiding hebben we het over gezondheid en er zijn verschillende definities van gezond”, zegt ze.

Volgens de WHO (World Health Organization) is de definitie van gezond: “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken.” Als je dat goed leest is bijna iedereen ongezond!

Machteld Huber (Arts/Onderzoeker) hanteert de volgende definitie: “Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven”. Gelukkig met een chronische ziekte kun je toch gezond zijn of je in ieder geval gezond voelen!

“Tot ziens en blijf gezond”, zegt de medewerkster van de apotheek als ik de volgende dag twee grote papieren zakken medicijnen op kom halen. Dat is humor! Met een grote grijns op mijn gezicht en met totaal 1.890 pillen om de symptomen van mijn progressieve ziekte te bestrijden in mijn hand, zeg ik: “Dank je, jullie ook!”

Ik wacht even op een reactie maar ze ziet mijn grote grijns niet en gaat verder met de volgende klant. Oh ja het Covid Virus raast door Nederland en we zitten in de twee weken van tijdelijke extra maatregelen, boven op de gedeeltelijke intelligente lockdown. Mondkapje verplicht! Ach, ze bedoelt het goed en wat moet ze anders zeggen: Tot ziens en blijf ongezond?

Ga terug naar alle blogs van Johan Lindner

Reacties

Terug naar boven