Blog: DAGINVULLING HANS

Blog: DAGINVULLING HANS

29 maart 2022 door Wilna Capelle

Hierbij de brief  die ik stuurde aan mijn penvriendin. Ze vroeg: hoe zien jouw dagen eruit en plan je niet teveel activiteiten voor Hans??

Wakker 7.30 uur. Tot 8.30 uur ben ik bezig met aankleden van mezelf en Hans. Wel gaan we al snel met de traplift naar beneden en begeleid ik hem naar de slaapstoel. Tot 10.30 uur is Hans off en doet hij weinig. Hij krijgt in de stoel zijn ontbijt en daarna leest hij de krant. Na half elf probeer ik alleen of met hulp van een begeleidster samen met Hans een ochtendinvulling te maken.

Hij praat nauwelijks en is in tegenstelling tot vroeger niet in staat een activiteit te bedenken of te plannen. Op een A4-tje staan dingen die hij kan kiezen : buiten/binnen: ja/nee. Binnen: fysiotherapie of logopedie oefeningen, op hometrainer een kwartier fietsen. Buiten: half uurtje met rollator lopen of fietsen op driewieler en bij goed weer op scootmobiel, of klungelen in de tuin.

De middag wordt na de noodzakelijke middagdut op dezelfde manier ingevuld of er is bezoek aan huis van logopedist, fysiotherapeut, kennissen of familie. Een keer per veertien dagen gaan we met z’n drieën (met de begeleidster) zwemmen en op zaterdagochtend bokst Hans een half uur.

Hans wil graag vroeg naar bed. Hij ligt er dan om 22 uur in. Als ik geluk heb, komt hij in de nacht twee keer voor toiletbezoek; anders is het vaker.  Er is de hele dag door iemand bij Hans, omdat hij valgevaarlijk is. Het lijkt een druk programma, maar het bevalt goed. Als hij moe is, bouwen we rustdagen in.

Wilna Capelle

Maart 2022

Lees hier andere blogs van Wilna Capelle

Reacties

Terug naar boven