Blog: Afhankelijk

Blog: Afhankelijk

27 september 2022 door Taco Fortgens

Een aantal weken geleden stortte mijn computer in. Na 10 jaar zonder noemenswaardige problemen gaf hij er op een zondagavond de brui aan.

Ondanks verwoede pogingen was hij niet meer aan de praat te krijgen. Op zo n moment besef je eens te meer hoe afhankelijk je bent van bepaalde hulpmiddelen. Facturen kunnen niet betaald worden, e-mails blijven onbeantwoord, geen blogs, financiële transacties kunnen niet worden uitgevoerd, digitale media zijn niet beschikbaar, informatie inwinnen via een zoekmachine is niet mogelijk.

Kortom, zonder computer ben je geamputeerd van de rest van de wereld. En de alternatieven zijn zeer beperkt. Een nieuwe PC is snel gekocht. Het besturingssysteem en alle overige applicaties waar licenties voor zijn afgesloten, zijn al geïnstalleerd. Alleen je persoonlijke profiel moet nog worden ingevoerd.

Vervolgens is het een kwestie van een druk op de knop en je bent weer in business. Tenzij er iets mis is in de configuratie. Dan heb je kennis nodig van automatisering om de problemen op te lossen. Of je moet die kennis inhuren.

Uiteindelijk ben je  dus afhankelijk van ofwel het apparaat dat je gebruikt of van iemand  die je probleem kan oplossen. En die afhankelijkheid wordt, met het verstrijken van de jaren, vrees ik voor veel mensen alleen maar groter. Een niet erg aantrekkelijk vooruitzicht voor iemand met een chronische ziekte.

 Bekijk hier alle blogs van Taco Fortgens

Reacties

  1. Dienke Caz5 Dienke Caz5 Schreef op 27 september 2022

    Geweldig, dat oog op de wereld. We kunnen overal naartoe, met iedereen contact onderhouden, hobby's uitoefenen, alles kopen wat we maar kunnen betalen...wat zou ons lange leven saai zijn zonder onze metgezel. Hij houdt ons lange tijd onafhankelijk van anderen, we regelen onze zaken zelf. En hebben we soms iemand nodig de boel weer aan de praat te krijgen, het zij zo. Geldt ook voor een kapotte auto of wasmachine en heeft met chronisch ziek zijn niets te maken.

Terug naar boven