Blog: Boezemfibrilleren

Blog: Boezemfibrilleren

7 maart 2023 door Derkie Dingemanse

Zo’n twee jaar geleden ben ik in het ziekenhuis opgenomen geweest met boezemfibrilleren. Ik had het nog nooit gehad, dus het was best schrikken.

Ik kreeg er medicijnen voor en het ging zo goed dat ik hiermee ook weer mocht stoppen van de cardioloog. Twee jaar ging het dus goed en ik ging er vanuit dat het éénmalig was. Tot vorige week…!

Ineens was het boezemfibrilleren in alle hevigheid terug en niet éénmalig maar bijna elke dag. De huisarts heeft overlegd met de cardioloog en ik moest weer de medicijnen hiervoor gaan gebruiken. Maar ondanks de medicatie heb ik er nog last van.

Ik vroeg me af of er een link was met parkinson en ging dus speuren op internet. Die link met parkinson kon ik niet echt vinden, maar wat lees ik in een artikel van de NOS van april 2022?

'Er zijn duidelijke aanwijzingen gevonden dat hartritmestoornissen ook veroorzaakt kunnen worden door pesticiden.'

Is het toeval dat ik parkinson én boezemfibrilleren heb?

Is het toeval dat ik ook nog aan de rand van een dorp midden op het platteland woon?

Is het toeval dat mijn vader toen ik in 1960 geboren werd voor een loonbedrijf werkte en zijn werkzaamheden bestonden uit het sproeien van onkruidverdelgers en insectenverdelgers?

Is het toeval dat mijn vader de bevalling zelf gedaan heeft toen ik geboren werd omdat de huisarts niet bereikbaar was? Volgens mijn moeder was het een gecompliceerde bevalling, ik had de navelstreng om mijn nek en huilde niet. En toen heeft hij 'zo vertelde mijn moeder altijd' met zijn grote gifhanden die navelstreng over je hoofdje gehaald. Het werd verteld als een spannend avontuur.

En dat was het natuurlijk ook. Want dankzij het daadkrachtige optreden van mijn vader heb ik het gehaald.

Maar ik vraag me af…

Als ze toen wisten wat we nu weten had ik dan nu misschien geen parkinson en geen boezemfibrilleren gehad?

Ga terug naar alle blogs van Derkie

Reacties

 1. Ria Ria Schreef op 7 maart 2023

  Tjonge Derkie, heftig!

  Hoe is het nu met je?

  Dat boezemfibrilleren ook door pesticiden kan komen, wist ik niet!

  Hoogtijd dat ze die rommel verbieden!

  Sterkte!

Terug naar boven