Geherprogrammeerde stamcellen geïmplanteerd in patiënt met de ziekte van Parkinson

Geherprogrammeerde stamcellen geïmplanteerd in patiënt met de ziekte van Parkinson

3 april 2019

Japanse neurochirurgen slaagden er als eersten in om geherprogrammeerde stamcellen te implanteren bij een 50-jarige patiënt met de ziekte van Parkinson in oktober 2018.

Door Werkgroep Wetenschapsnieuws

Zij gebruikten daartoe geherprogrammeerde pluripotente stamcellen uit de huidcellen van een donor. Een pluripotente stamcel is een menselijke embryonale cel die in staat is om zich te ontwikkelen tot alle mogelijke volwassen celtypen.

Dopaminetekort

Bij mensen met de ZvP worden de dopamineproducerende zenuwcellen minder actief en het tekort aan dopamine kan ertoe leiden dat zij tremoren en loopproblemen ontwikkelen. Implantatie van dopamineproducerende zenuwcellen zou het tekort mogelijk kunnen aanvullen en daardoor de oorzaak van de verschijnselen kunnen opheffen.

Stamcel doneren

Wetenschappers van de Kyoto Universiteit ontwikkelden een techniek om de pluripotente stamcel van donoren te herprogrammeren naar voorlopers van zenuwcellen die de neurotransmitter dopamine produceren. De geherprogrammeerde stamcellen zijn gebruikt voor implantatie bij  één patiënt met de ZvP.

Eerder is al aangetoond dat voorlopers van dopamineproducerende cellen parkinsonsymptomen verbeteren bij apen.

Op 12 plaatsen in de hersenen

Bij de patiënt werden 2,4 miljoen dopamineproducerende cellen in de hersenen geïmplanteerd. Dit gebeurde op 12 plaatsen in de hersenen waarvan bekend is dat dit de centra zijn van dopamine-activiteit.

De patiënt wordt gedurende een half jaar geobserveerd en indien er zich geen complicaties voordoen, wordt nogmaals dezelfde hoeveelheid van deze cellen in zijn hersenen geïmplanteerd.

Het Japanse team wil eind 2020 bij nog 6 patiënten deze techniek toepassen en testen op veiligheid en efficiency.

Voorwaarden

Als deze eerste resultaten goed zijn – dus wanneer de techniek veilig blijkt te zijn - en er daarna voldoende bewijs is voor de positieve effecten van deze behandeling dan hopen zij op zijn vroegst in 2023 deze methode geschikt te maken voor verkoop internationaal. De methode moet dan wel voldoen aan de voorwaarden die Japan stelt voor dergelijke regeneratieve medicijnen.

Opmerkingen werkgroep wetenschapsnieuws

Ook elders in de wereld wordt vergelijkbaar onderzoek gedaan. Jeanne Loring, een stamcelwetenschapper van het  Scripps Research Institute in La Jolla, California, wil bij voorkeur stamcellen gebruiken die zijn verkregen van de betreffende patiënt zelf, om het risico op immuniteitsreacties te vermijden.

De verwachtingen zijn dat deze methode de voortgang van de ziekte kan remmen.

Lees hier het artikel 'Improve symptoms of Parkinson's disease in monkeys'

Lees hier meer informatie over deze techniek

Uit deze studie blijkt niet wat de invloed is op de eiwitklontering (van alfa-synucleïne) in de hersenen van patiënten met de ziekte van Parkinson. 

Bron:

‘Reprogrammed’ stem cells implanted into patient with Parkinson’s disease: A man in his 50s is the first of seven patients to receive the experimental therapy, David Cyranoski. Nature: November 14, 2018. https://www.nature.com/articles/d41586-018-07407-9

Labels:

Terug naar boven