Symptomen en klachten

De ziekte van Parkinson begint vaak met verandering in de manier waarop iemand beweegt. Bewegen gaat trager en de bewegingen worden kleiner. Een arm zwaait bijvoorbeeld niet meer zo ver. Het gezicht beweegt minder: gevoelens zijn minder goed te zien op het gezicht. Armen of benen zijn stijver. Of handen gaan beven. De klachten beginnen meestal aan één kant van het lichaam. Een van de handen gaat bijvoorbeeld beven. Later kunnen de klachten ook aan de andere kant ontstaan.
Er kunnen veranderingen optreden in hoe iemand zich voelt of hoe iemand denkt of zich gedraagt. Geheugen, aandacht, planning en ruimtelijk inzicht kunnen veranderen. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat het uitvoeren van dagelijkse taken moeilijker wordt. Ook kan er sprake zijn van klachten zoals angst, apathie (gebrek aan emotie en motivatie), depressie, hallucinaties en wanen.
Ook kunnen er veranderingen in het lijf optreden. Bijvoorbeeld slaapproblemen, moeilijk kunnen poepen (verstopping), dunner worden, problemen met plassen, moeilijk of geen erectie kunnen krijgen, veel zweten, minder goed ruiken, pijn of duizelig zijn. Ook slik- en spraakproblemen en lage bloeddruk kunnen optreden.
30 augustus 2023
8 augustus 2023
25 april 2023
30 maart 2023
18 januari 2023
Neuroloog Sirwan Darweesh (Radboudumc Nijmegen) beantwoordt diverse vragen over parkinson en verandering in bewegen.