Klachten en symptomen

Symptomen en klachten

werk kopie.jpeg

Verandering in bewegen

De ziekte van Parkinson begint vaak met verandering in de manier waarop iemand beweegt. Bewegen gaat trager en de bewegingen worden kleiner. Een arm zwaait bijvoorbeeld niet meer zo ver. Het gezicht beweegt minder: gevoelens zijn minder goed te zien op het gezicht. Armen of benen zijn stijver. Of handen gaan beven. De klachten beginnen meestal aan één kant van het lichaam. Een van de handen gaat bijvoorbeeld beven. Later kunnen de klachten ook aan de andere kant ontstaan.

Verandering in denken en emotie

Er kunnen veranderingen optreden in hoe iemand zich voelt of hoe iemand denkt of zich gedraagt. Geheugen, aandacht, planning en ruimtelijk inzicht kunnen veranderen. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat het uitvoeren van dagelijkse taken moeilijker wordt. Ook kan er sprake zijn van klachten zoals angst, apathie (gebrek aan emotie en motivatie), depressie, hallucinaties en wanen.

Meer over verandering in denken en emotie

Verandering in het lijf

Ook kunnen er veranderingen in het lijf optreden. Bijvoorbeeld slaapproblemen, moeilijk kunnen poepen (verstopping), dunner worden, problemen met plassen, moeilijk of geen erectie kunnen krijgen, veel zweten, minder goed ruiken, pijn of duizelig zijn. Ook slik- en spraakproblemen en lage bloeddruk kunnen optreden.

Meer over verandering in het lijf

Basisinformatie over verandering in bewegen

Nieuws over verandering in bewegen

Vraagbaak Parkinson op Maat

Neuroloog Sirwan Darweesh (Radboudumc Nijmegen) beantwoordt diverse vragen over parkinson en verandering in bewegen.

Rusteloze benen

Dyskinesie

Krampen

ParkinsonTV

Invaliditeit

Bewegen

Ervaringsverhalen motorische symptomen

Terug naar boven