Wat is parkinson

De ziekte van Parkinson

Groepsfoto patienten en naasten - Homepage.jpg
Diep in de hersenen produceren zenuwcellen de stof dopamine. Met deze stof communiceren hersendelen met elkaar, en krijgt het lichaam opdrachten. Bij de ziekte van Parkinson sterven zenuwcellen in de hersenen af. Er is hierdoor minder dopamine en signalen worden dus minder goed doorgestuurd.

Klachten en symptomen

Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen, zodat het bewegen minder vanzelf gaat en bewuster moet gebeuren. De soepelheid verdwijnt en alleen de hoognodige bewegingen blijven over, zodat het totale bewegen verschraalt. 

Daarbij ontstaan bewegingsklachten als trillen, stijve spieren, bewegingstraagheid en masker gelaat. Maar ook initiatiefloosheid, slechte spraak, slaapproblemen, problemen met nadenken en stemmingsstoornissen zijn bekende symptomen.

Meer over klachten en symptomen

Hoe vaak komt parkinson voor?

In 2021 waren er naar schatting 52.800 mensen bij wie de huisarts de diagnose parkinsonisme heeft gesteld: 32.000 mannen en 20.900 vrouwen. Dit komt overeen met 3,7 per 1.000 mannen en 2,4 per 1.000 vrouwen. Het gaat hier om alle vormen van parkinsonisme, waarvan de ziekte van Parkinson de voornaamste groep uitmaakt. De afgelopen jaren is het aantal mensen met de ziekte van de Parkinson sterk toegenomen. Recent onderzoek schat het totale aantal mensen met parkinson(ismen) in Nederland op 63.500. 

Over het aantal mensen met parkinson

Erfelijkheid

U vraagt zich misschien af of parkinson erfelijk is wanneer iemand in uw familie de ziekte heeft. De kans om parkinson te krijgen is driemaal groter wanneer een eerstegraads familielid parkinson heeft, dus wanneer een broer of zus of een van uw ouders parkinson heeft. Dit is het geval bij ongeveer 15 procent van alle mensen met parkinson in Nederland. Het risico is vooral verhoogd wanneer er sprake is van begin van de ziekte op jonge leeftijd. Bekend is dat er zeker elf genen zijn die een rol spelen bij het ontstaan van parkinson.

Meer over erfelijkheid

Brochure over de ziekte van Parkinson

Brochure ZvP

De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening voor iedereen die ermee te maken krijgt. De diagnose parkinson roept veel vragen op. Wat is het eigenlijk, wat zijn de symptomen en hoe zien mogelijke behandelingen eruit? Wat betekent het voor het dagelijks leven en wat kunt u zelf doen? In deze brochure van de Parkinson Vereniging vindt u de eerste antwoorden..

Bekijk en/of download hier deze brochure

Eenvoudige uitleg over parkinson

Eenvoudige taal

Een eenvoudig filmpje en een folder over de ziekte van Parkinson:

De ziekte van Parkinson in begrijpelijke taal

De ziekte van Parkinson in andere talen

vlaggen

De ziekte van Parkinson in andere talen

Terug naar boven