De ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen, zodat het bewegen minder vanzelf gaat en bewuster moet gebeuren. De soepelheid verdwijnt en alleen de hoognodige bewegingen blijven over, zodat het totale bewegen verschraalt.
Daarbij ontstaan bewegingsklachten als trillen, stijve spieren, bewegingstraagheid en masker gelaat. Maar ook initiatiefloosheid, slechte spraak, slaapproblemen, problemen met nadenken en stemmingsstoornissen zijn bekende symptomen.
In 2021 waren er naar schatting 52.800 mensen bij wie de huisarts de diagnose parkinsonisme heeft gesteld: 32.000 mannen en 20.900 vrouwen. Dit komt overeen met 3,7 per 1.000 mannen en 2,4 per 1.000 vrouwen. Het gaat hier om alle vormen van parkinsonisme, waarvan de ziekte van Parkinson de voornaamste groep uitmaakt.
De afgelopen jaren is het aantal mensen met de ziekte van de Parkinson sterk toegenomen. Recent onderzoek schat het totale aantal mensen met parkinson(ismen) in Nederland op 63.500.
De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening voor iedereen die ermee te maken krijgt. De diagnose parkinson roept veel vragen op. Wat is het eigenlijk, wat zijn de symptomen en hoe zien mogelijke behandelingen eruit? Wat betekent het voor het dagelijks leven en wat kunt u zelf doen? In deze brochure van de Parkinson Vereniging vindt u de eerste antwoorden..
Een eenvoudig filmpje en een folder over de ziekte van Parkinson: